CaixaBank ha estat, en els darrers mesos, en el punt de mira des que va presentar el seu Pla estratègic 2019-2021, que contempla reduir en 821 les seves oficines urbanes en aquest període i com a conseqüència, acomiadar més de 2.000 treballadors. L'entitat ja va presentar fa unes setmanes un expedient de regulació de l'ocupació (ERO), en què confirmava una supressió de 2.157 empleats, però encara no s'ha aconseguit arribar a un acord amb els sindicats. Des de CaixaBank, però, asseguren que "ens deixarem la pell per arribar a un acord", i esperen que "des dels sindicats també posin de la seva part". 

Així ho ha assegurat el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, durant la presentació de resultats de l'exercici 2018 a la seva seu de València. Quan l'entitat va fer pública la intenció de reduir substancialment el nombre d'oficines, va prometre que no tocarien la xarxa d'oficines rurals -hi ha municipis que compten només amb una oficina- i que, per tant, el tancament es faria només en zones urbanes. El motiu? El canvi de comportament del client, cada vegada més enfocat a la banca digital, i també la intenció de CaixaBank de potenciar les seves botigues 'store' amb un tracte més personalitzat. 

Avui, durant la presentació de resultats, Gortázar ha reiterat que mantenen el seu compromís de no retallar la xarxa d'oficines rurals, ja que "volem que l'estructura es mantingui". Ha afegit també que "mantenir presència als llocs rurals està donant un missatge positiu, perquè volem que aquests tinguin accés als serveis financers. Volem mantenir aquesta presència i la seguirem tenint, però tenint la flexibilitat per incloure-hi tecnologia". 

Un acord complicat

Els sindicats de CaixaBank i l'entitat s'han reunit ja diverses vegades amb la intenció de consensuar les bases d'aquest ERO, però les posicions estan allunyades i no sembla que hi hagi acostaments. Una de les demandes més fermes dels treballadors és que el 100% de la plantilla que surti sigui una marxa voluntària, i també que no s'empitjorin les condicions dels treballadors que es quedin. Els treballadors van ser taxatius després de la darrera reunió amb l'entitat que es va celebrar ahir dijous: "No acceptarem retallades, desregulació ni empitjorament de condicions".

Segons ha explicat avui el conseller delegat de CaixaBank, "no es contempla una baixada de sou als empleats, això ho garantim", però Gortázar no ha volgut comentar les altres demandes dels sindicats, com el fet que el 100% de les baixes siguin voluntàries.

Preguntat per aquesta manca d'acord, Gortázar ha assegurat que "en tota negociació hi ha dues parts i volem fer-ho de manera que els nostres representants sindicals entenguin les mesures que estem implantant". Amb tot, el conseller delegat no ha establert cap període de temps per arribar a un acord però ha dit que és "conscient" que els treballadors necessiten temps. El president de l'entitat, Jordi Gual, ha afegit que "la nostra trajectòria ens avala, sempre hem arribat a acords i esperem que aquesta vegada no sigui diferent". 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat