El govern espanyol ha descartat una reducció de l'IVA a les bombones de gas butà i propà del 21% fins al 5%, conforme amb la rebaixa aprovada recentment per al gas, i confia que el preu límit de les bombones fixat per un recent decret llei sigui suficient per evitar pujades descontrolades. En una resposta registrada en el Congrés, l'Executiu explica que és una directiva europea la que disposa que els estats membres podran aplicar un màxim de dos tipus reduïts no inferiors al 5% i s'aplicaran únicament als lliuraments de béns i a les prestacions de serveis expressament relacionats. "Entre les esmentades categories no s'inclouen els gasos liquats del petroli entre les categories de béns a què es pot aplicar un tipus reduït de l'impost", argumenta el Govern, indicant que és per això pel que "no és possible una reducció del tipus de l'IVA a les bombones de gas butà i propà".

Confien en el límit al preu de la bombona

No obstant això, en la seva resposta, l'Executiu recorda que mitjançant les mesures desplegades per respondre a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna es va establir una limitació del preu màxim de venda, abans d'impostos, dels gasos liquats del petroli envasats. En concret, el preu màxim de la bombona de butà de 12,5 quilograms es va fixar en 19,55 euros, en aplicació del Reial decret llei 11/2022.

El Ple del Congrés va avalar el passat dijous el decret llei aprovat pel Govern per a, entre altres mesures, rebaixar fins al 31 de desembre l'IVA aplicat a la factura del gas del 21% al 5%. El decret va ser recolzat pel PSOE, PP, Unidas Podemos, Esquerra Republicana, Ciutadans, el PNB, el PDeCAT, Coalició Canària, Más País-Equo, Compromís, Foro Asturias, el PRC i Terol Existe. Això sí, no va comptar amb el suport de Vox, EH-Bildu, Junts, la CUP i el BNG, que van preferir abstenir-se. A més de la rebaixa fiscal, el decret llei permet a les plantes industrials de cogeneració acollir-se a la compensació prevista als cicles combinats pel 'topall al gas', la recuperació de la interrompibilitat i mesures per facilitar la generació d'energia renovable, en flexibilitzar-se els criteris per determinar la capacitat de transport i simplificar-se els tràmits administratius.