Des de l'1 d'octubre fins el 31 de desembre, el preu del gas es veurà rebaixat de forma temporal ja que el seu IVA passarà a ser del 21% actual al 5%. Són rebaixes fiscals, igual que la de l'electricitat, que el govern de Pedro Sánchez aplica arran de la crisi generada per la guerra d'Ucraïna que intenten minvar les greus conseqüències que es viuen des del passat mes de febrer.

Aquest dimarts al migdia, el Consell de Ministres, ha aprovat la rebaixa de caràcter general, empreses i particulars, i no es descarta allargar la mesura a partir del 2023. Aquest percentatge també s'aplicarà a palets, estelles i llenya amb l'objectiu de que el consumidor final tingui un "estalvi important aquest hivern i pugui combatre l'escalada de preus", tal com ha subratllat la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera.

I pel 2023?

"Estem pendents de com aniran les coses en el nou exercici fiscal", així la ministra obre la porta tímidament a aplicar noves mesures tot i que, de moment, es limita a les ja anunciades abans de vacances i que ara entraran en vigor. En paral·lel, també es donaran ajudes a empreses com la de la ceràmica o les plantes de pasta de paper, en total 600 instal·lacions que assumeixen el 20% del PIB industrial, i tenen una forta despesa en matèria de gas. Totes elles tenen el denominador comú que són instal·lacions de cogeneració i queden cobertes pel mecanisme ibèric que limita el preu del gas emprat per a la generació elèctrica, tal com venia reclamant el sector i com va avançar també Sánchez fa dues setmanes.

Per acabar, una tercera mesura aprovada aquest dimarts és la creació de l'anomenat "servei de resposta ràpida de la demanda", una cosa semblant al que abans es deia "mecanisme d'interrompibilitat", l'aplicació del qual anirà a càrrec de Red Eléctrica. Aquest mecanisme garanteix la disponibilitat de les plantes industrials perquè, amb una antelació de quinze minuts, parin en cas de necessitat i redueixin així la seva demanda elèctrica en un termini màxim de tres hores, a canvi de ser compensades econòmicament. Si entrem en xifres absolutes, des de La Moncloa asseguren que la mesura permetrà estalviar als consumidors 190 milions d'euros. A més, l'Executiu ha destinat més de 172 milions al reforçament de l'Atenció Primària. Aquestes reduccions se sumen a la rebaixa del 80% dels impostos vinculats a l'electricitat, que ha reduït la despesa de les famílies en més de 10.000 milions. 

Altres mesures anunciades

A nivell sanitari, el Govern ha autoritzat el repartiment territorial de 172,4 milions d'euros per al desenvolupament del Pla d'Acció d'Atenció Primària i Comunitària 2022-2023. Aquests fons busquen augmentar la capacitat de resolució de l'atenció primària, fomentar la qualitat assistencial i reforçar la promoció de la salut i la prevenció. El Pla és l'element principal d'una de les reformes recollides al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. D'altra banda, el Consell de Ministres ha concedit a les Canàries i Ceuta i Melilla una subvenció de 15 milions d'euros per atendre nens, nenes i adolescents migrants no acompanyats i ha aprovat el Pla Operatiu per a la protecció dels drets humans de dones i nenes víctimes de tràfic, explotació sexual i en contextos de prostitució.