El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha augurat en un dinar amb empresaris organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona que Catalunya ja està preparada per abandonar el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i tornar a finançar-se de forma independent als mercats. Després de cinc anys sota les condicions de l'Estat, ja s'estan explorant sistemes de finançament alternatius. I segons Junqueras, la voluntat del govern espanyol va també en aquesta mateixa direcció. "La nostra economia està en condicions de tornar als mercats", ha reivindicat davant el conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, el conseller delegat de Saba, Josep Martínez Vila, y el president de Pimec, Josep González, entre d'altres. 

Amb les dades a la mà, el vicepresident ha recordat que l'economia catalana creix a un 3,5% i té un dèficit del 0,9%. És a dir, un creixement quatre vegades superior al dèficit que dona peu a la credibilitat i a la capacitat d'afrontar les seves obligacions econòmiques. De fet, un 85% de la reducció del dèficit del conjunt d'administracions de l'Estat porta el nom de Catalunya. Encara més: la previsió actualitzada pel PIB català és de 233.378 milions i un creixement del 2,9% durant el 2017, el que suposa 10.000 milions més que l'any anterior i dues dècimes per sobre de l'estimació realitzada durant el novembre passat. Alhora, no ha dubtat a criticar que el càlcul de la bestreta es fa "sistemàticament a la baixa".

Fa un mes i mig, Junqueras va reunir-se amb diferents agents econòmics i financers dels Estats Units. Un dels motius del viatge era plantejar el retorn de Catalunya als mercats: "més tard o més d'hora, com qualsevol altra Administració pública del món, tornarà als mercats financers, perquè el FLA no serà necessari o bé perquè serà una república". Tal com el secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ja va avançar en una entrevista a Bloomberg, la Generalitat "s'està preparant" per tornar a emetre deute als mercats exteriors "en els propers mesos".