Tot just després de finalitzar la reunió entre el Govern i els comuns, el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha arribat amb el temps just per parlar sobre "els reptes de l'economia catalana" en un dinar amb empresaris organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona. 

Una vegada més, Junqueras ha reivindicat les fortaleses i els rècords de l'economia catalana (exportacions, turisme, inversió directa estrangera...) alhora que ha avançat una nova previsió macroeconòmica: el PIB català serà de 240.000 milions el 2018 gràcies a un creixement "robust, sòlid i diversificat".

En línia amb les patronals i cambres catalanes, ha denunciat el greuge del preu de transport o el preu de l'energia de la indústria catalana respecte al conjunt de l'Estat espanyol. "Com en tantes altres ocasions, no tots els ciutadans espanyols són tractats de la mateixa manera", ha etzibat abans d'assegurar que "a fe de Déu, nosaltres parlem de tot. La relació és tan educada i cordial com inefectiva". 

El dia després del referèndum

En el torn de preguntes, Junqueras ha augurat que l'endemà del referèndum que se celebrarà l'1 d'octubre, el Govern català actuarà amb la "màxima responsabilitat" que li correspongui de cara a les institucions espanyoles, europees i els mercats. "La immesa majoria d'ells seran els més interessats que això sigui així", ha afegit. Ara bé, també ha alertat que "si algú ens impedís assumir aquesta responsabilitat i, encara que fos de forma temporal i petita, ens posés pals a les rodes, es perjudicaria a ell mateix". Així doncs, s'ha mostrat plenament confiat que "ningú cometrà cap error".

Al mateix temps, Junqueras també ha acollit amb "escepticisme" la proposta d'Estat plurinacional realitzada pel PSOE durant el seu 39è Congrés Federal. "No ha destacat mai pel respecte a la realitat plurinacional", ha retret al partit liderat per Pedro Sánchez. 

En el darrer sospir del dinar, Junqueras ha volgut apel·lar a la filosofia de Sòcrates. "Només sé que no sé res." Punt per punt, ha narrat la història del judici final del filòsof grec. "Va ser jutjat per corrompre la societat que ell tant estimava", ha recordat just abans d'afegir també que "ell no se sentia culpable i no volia fugir" del seu destí. Tot plegat, per acabar citant un missatge a camí entre la política, la filosofia i la vida mateixa: "Jo em dirigeixo a la mort. Vosaltres a viure. A qui de nosaltres li espera un millor destí, només ho saben els déus." Que cadascú tregui les seves conclusions socràtiques.