Tot i que el Govern protegeix els seus contactes i plans pel que fa el darrer tram del procés enmig una espessa discreció, el viatge del vicepresident, Oriol Junqueras, als Estats Units ha fet evident la voluntat de l'Executiu català de tornar a obrir les portes als mercats financers que per a Catalunya van quedar tancats el 2012, arran de la crisi.

Junqueras ha desplegat davant dels seus interlocutors nord-americans, segons fonts de vicepresidència, els plans que el Govern dissenya des de fa un any per garantir una resposta adequada en política financera, sigui quina sigui l'evolució del pols amb l'Estat.

Xarxa d'experts

Aquests contactes s'emmarquen en la voluntat del Govern d'establir un diàleg fluid arreu del món per tal de mantenir els principals agents financers informats constantment sobre la situació de l'economia catalana i les seves potencialitats, però també sobre l'impacte macroeconòmic que pot representar el procés d'independència i els diferents escenaris possibles -amb l'assignació de probabilitats de cadascun d'ells-.

La directora general d'anàlisi econòmica, Natàlia Mas, que ha acompanyat Junqueras en el viatge a Nova York, assegura que els preparatius del departament de Vicepresidència s'han articulat a partir d'un grup de treball dins del Govern, liderat pel secretari d'Economia, Pere Aragonès, però també amb una xarxa d'experts internacionals i nacionals que ha "teixit" el Departament i que col·laboren de forma totalment voluntària.

Contactes en tots els àmbits

Aquesta xarxa inclou membres d'organitzacions internacionals, sector financer i bancs centrals, entre d'altres. Els contactes s'estableixen en l'àmbit internacional però també català i espanyol. El departament d'Economia assegura que aquest grup d'experts, sota la coordinació de Mas, permet mantenir interlocutors en les principals institucions econòmiques i financeres del món, inclòs el BCE. La seva funció és ajudar a compartir know-how, analitzar l'economia i el sector financer, diagnosticar possibles riscos i apuntar respostes.

Fins a aquest moment, l'estudi més complert sobre l'impacte macro econòmic de la independència ha estat elaborat per un grup de quatre think tanks europeus coordinats pel CIDOB i preveu els efectes tant d'un escenari d'independència acordat, com un escenari unilateral. La responsable d'anàlisi econòmica assegura que, segons aquest estudi, en qualsevol dels dos casos l'economia catalana, l'ocupació i les infraestructures milloren en contrast amb el que suposaria un escenari de manteniment del marc de referència autonòmic.

Tipus alts en la transició

El Govern admet que en un procés d'independència, els tipus d'interès a què haurà de fer front Catalunya per accedir als mercats poden ser superiors, però afegeix que, un cop superat un període de transició d'entre un i tres anys, l'exemple de països de dimensions similars -inclosos Estats amb recents processos d'independència, com Eslovàquia o Eslovènia- demostren que es pot tenir accés a millors condicions que les que disposa l'Estat espanyol.

"Els inversors volen saber que els retornarem els seus diners amb un diferencial positiu i Catalunya és una de les economies més potents d'Europa. Els mercats entenen aquestes potencialitats", assegura Mas. La directora d'Anàlisi afirma que els interlocutors amb què tracten donen totalment per fet que Catalunya es mantindrà dins la UE. Per la seva banda, el Govern els garanteix la voluntat d'assumir les responsabilitats amb l'Estat espanyol, és a dir, la part del deute que pertoqui en un procés de negociació d'actius i passius.

Junqueras ha celebrat aquest dijous reunions a Nova York amb diferents fons d'inversió vinculats amb la indústria farmacèutica i les noves tecnologies interessats en entrar en el mercat català. Posteriorment s'ha reunit a la seu de la delegació de la Generalitat amb el responsable de relacions institucionals d’Airbnb, Cris Lehane, per abordar la situació de la plataforma de pisos turístics a Catalunya.