El Govern treballa amb l'escenari que el PIB retrocedirà un 10% el 2020 i es recuperarà parcialment el 2021, amb un creixement del 7,7%. L'atur, d'altra banda, arribarà previsiblement al 15,4%. En un altre escenari més pessimista, el PIB pot arribar a caure fins i tot un 12% el 2020, com a conseqüència de l'evolució desfavorable de la pandèmia, amb una recuperació del 4,5% el 2021. En aquest altre escenari, l'atur arribaria fins i tot a un 16,1%, segons ha informat aquest divendres el Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda.

Ambdues estimacions suposen un empitjorament de les previsions fetes l'abril passat —quan s'augurava una caiguda d'entre un 7,6% i un 8,8%— i es troben en la línia dels principals organismes internacionals. L'empitjorament de les previsions vindria a consecuència, en part, dels múltiples rebrots que s'han registrat a Catalunya.

Influeixen la baixada del consum i l'augment de l'estalvi

El govern espanyol va fer públiques les seves previsions fa uns dies, i la caiguda prevista per a aquest any està per sobre de la catalana. Concretament, la caiguda de l'economia a Espanya es preveu de l'11,2% per al 2020, mentre que el repunt per al 2021 es calcula del 7,2%. Les dades estan, així mateix, en línia amb les estimacions de diferents organismes, com el Banc d'Espanya, la Comissió Europea o Funcas.

El descens a Catalunya s'explica —segons la Generalitat— per l'aportació negativa de la demanda interna, que recull una baixada del consum de les llars —que podria retrocedir entre l'11,3% i el 13,1%—. Altres factors que influeixen en la caiguda del PIB són la contracció de les rendes del treball malgrat els ERTO, i l'alça de la taxa d'estalvi. El consum de les administracions públiques, en canvi, jugaria un paper estabilitzador, amb un creixement notable el 2020 —d'entre el 5,9% i el 6,2%—, segons recull l'ACN.

En espera de concreció sobre els fons europeus

Les exportacions caurien entre un 20,1% i un 23,2%, mentre que les importacions ho farien entre un 18,9% i un 21,6%. Segons assenyala el Departament d'Economia, les regions més exposades al comerç de béns amb països asiàtics —com és el cas de Catalunya— es podrien veure afavorides, ja que aquest continent està més avançat en el control de la pandèmia i ofereix perspectives de recuperació més intenses.

En el segon trimestre, el PIB català va caure un 16,9% respecte al primer i l'aixecament d'algunes restriccions i limitacions d'activitat entre maig i juny va propiciar una recuperació, que ha perdut intensitat al llarg de l'agost.

D'altra banda, encara que el Departament d'Economia recorda que les previsions macroeconòmiques s'han de prendre amb "extrema cautela", assenyala que un factor que podria influir en una recuperació de l'economia el 2021 seria una bona gestió i execució dels fons europeus. En les seves previsions, la Generalitat no els ha tingut en compte pel seu baix nivell de concreció a hores d'ara.

 

Imatge principal: Un bar a Castelldefels, Catalunya. Foto: ACN