Fa menys d'una setmana, la Comissió del Pacte de Toledo va tancar un acord majoritari perquè les pensions tornin a revaloritzar-se conforme a l'IPC "real" i sense supeditar aquesta pujada a cap altre paràmetre, seguint així la recomanació aprovada el 2011, segons confirmaven fonts parlamentàries. Avui, però, la ministra d'Economia i Empresa, Nadia Calviño, ha suavitzat el discurs i ha explicat que amb l'IPC "no n'hi ha prou" per actualitzar les pensions. 

En declaracions recollides per Europa Press, Calviño ha assegurat que cal tenir en compte altres paràmetres per calcular quant han d'augmentar (o no) les pensions cada any i no només la inflació. Entre aquests altres paràmetres ha enumerat l'evolució demogràfica, el nivell salarial dels treballadors i la taxa de reposició. 

Una aproximació "més àmplia"

En la seva opinió, cal "analitzar la sostenibilitat de les pensions" tenint en compte "tot un seguit de variables", entre les quals ha citat l'evolució demogràfica, l'ocupació, el nivell salarial, el nombre d'anys de cotització i les característiques i la taxa de reposició de les pensions.

Així, ha subratllat que aquesta aproximació "holística" o "més àmplia" és la que té el Pacte de Toledo, una comissió parlamentària que a més de la de vincular l'actualització de les pensions a l'IPC, ha aprovat "una altra sèrie de recomanacions" que té en compte la seva sostenibilitat a mig i llarg termini. "És un terreny en el qual és imprescindible garantir unes pensions dignes ara, però també garantir que seguiran sent dignes d'aquí a 20 o 40 anys, i aquest és l'objectiu del Govern", ha tancat.