"El govern espanyol té la intenció ferma de presentar al gener a les cambres un projecte de pressupostos generals de l'Estat (PGE) amb el convenciment que són els que necessita el nostre país", tot i que no té els suports necessaris. Així, en Consell de Ministres, s'han aprovat els mateixos objectius de dèficit que al juliol com a primer pas per tirar endavant els pressupostos. Així ho ha dit la portaveu del govern de Sánchez, Isabel Celaá, en roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Com a novetat, la portaveu ha anunciat l'aprovació d'un pla de xoc contra l'atur juvenil, dotat amb 2 mil milions d'euros i amb l'ambició de rebaixar l'atur juvenil 10 punts, i preveu 2,9 milions de contractes fixos fins el 2021.

Primers passos per als PGE

El Consell de Ministres s'ha reunit avui divendres per avaluar els objectius d'estabilitat que ha d'enviar a les Corts abans de la presentació del projecte de pressupostos del 2019. Uns pressupostos per als quals l'executiu encara no té els suports necessaris, però necessitava fer aquest primer pas per començar a desenvolupar-los. "Es tracta d'un projecte de pressupostos que obligarà que totes les forces polítiques el discuteixin i totes tindran una oportunitat per dir què en pensen". 

Així doncs, el Consell de Ministres ha tornat a aprovar els objectius de dèficit, i ha dit que són els mateixos que es van presentar al juliol i que no van ser aprovats pel Congrés de Diputats. Ja aleshores, el govern espanyol estimava el 2018 un dèficit del 2,7%, cinc dècimes més de l'acordat amb Brussel·les, i va actualitzar al juliol l'objectiu d'estabilitat en l'1,8% de cara l'any vinent. Ara torna a enviar els mateixos objectius d'estabilitat, de manera que la intenció és aprovar els pressupostos amb l'objectiu de dèficit vigent. 

La presentació d'aquestes xifres "és purament un tràmit", ha afirmat Celaá, i, en cas que "aquest objectiu torni a ser tombat, els pressupostos entraran amb l'objectiu de dèficit que hi hagi aprovat ara mateix". 

Pla de xoc contra l'atur juvenil

Segons ha explicat la ministra de Treball, Magdalena Valerio, el Consell de Ministres ha aprovat un pla de xoc per lluitar contra l'atur juvenil, que "també tindrà en compte el sistema estatal de garantia juvenil, pensat per a joves menors de 30 anys que no tenen feina ni formació". Estarà dotat amb 2 mil milions d'euros, finançats amb fons de competència sectorial. La intenció és rebaixar l'atur juvenil 10 punts, i preveu 2,9 milions de contractes fixos fins al 2021.

Segons Valerio, "la situació ho demana". "Els joves no només són el futur, sinó també el present" i "l'ocupació jove és precària, amb bretxes salarials de fins al 50% comparat amb els contractes de majors de 30 anys", diu Valerio. 

El pla preveu sis plans d'actuació, entre els quals hi entren mesures d'orientació, formació i programes mixtos de formació i ocupació. "Es propiciarà la formació en competències clau com la digitalització, el foment de les start-ups i TICS de dones, un programa de retorn del talent, etc.".

A més, Valerio ha explicat que "es farà tot en coordinació amb les comunitats autònomes amb responsables d'orientació, que es dedicaran a fer itineraris d'inserció laboral". "El que volem és que es treballi d'una manera molt col·laborativa per part de les institucions públiques implicades, i que hi hagi una finestreta unica", ha explicat.