Les intervencions del portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, sempre segueixen una mateixa tònica repleta d'ironia i cleques cap a la persona que van dirigides, en aquesta ocasió al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Aquest dimecres, Rufián s'ha dirigit a Sánchez al Congrés i li ha preguntat sobre l'augment de preus en productes com la llum o en matèries de necessitat bàsica com pot ser la fruita: "En un país on el salari mitjà és de 16.300 euros, com creu que la gent podrà comprar fruita aquest estiu amb l'elevat preu, per exemple, de les cireres o la síndria?", ha preguntat el dirigent independentista al president espanyol al qual li ha demanat que deixi de posar "pedaços".

 

El debat entre els dos polítics ha començat amb Rufián preguntant a Sánchez "com pensa acabar la legislatura". Aquesta pregunta l'ha fet aprofitant els resultats electorals d'aquest diumenge a Andalusia, quan el PP va aconseguir la majoria absoluta i el PSOE va sumar el pitjor resultat de la història en aquesta comunitat on sempre triomfa. Aquest dimarts Rufián ja advertia Sánchez de que s'"equivocaria molt pensant" que aquesta situació es pot arreglar "fent el Feijóo". "Si ara es fa el moderat o de dretes, s'equivoca, ha de fer del que és. Si són d'esquerres, que ho demostrin".

A la pregunta formulada durant el ple, Sánchez ha respost al d'ERC que el seu govern acabarà la legislatura "de la mateixa manera com la va començar, protegint les famílies que pateixen per la pandèmia, avançant en la conquesta de drets i llibertats com els que hem aconseguit amb la mort digna, obrint diàleg amb un territori com Catalunya que va patir una crisi de convivència i transformant la nostra economia en la transició ecològica". La resposta no ha satisfet a Rufián.

El dirigent d'ERC ha parlat a Sánchez de problemes que "atempten i afecten la gent" com ara els preus. La segona part de la intervenció de Rufián ha consistit en un recordatori al president espanyol de la crisi actual que està vivint l'estat espanyol en que el cost de la vida ha augmentat molt. "No sé si ho sap, però la gasolina ha pujat un 66% i la llum un 48%, mentre això passa Iberdrola reconeix públicament que s'està repartint centenars de milers d'euros mentre altres moren de calor al carrer per no posar l'aire a casa", ha subratllat el diputat d'ERC. A més, Rufián ha preguntat a Sánchez com representa que un ciutadà ha de poder comprar fruita durant l'estiu, tal i com estan els preus, i amb un salari mitjà de 16.300 euros. És per tot això que ha demanat que es deixin de posar "pedaços" i s'opti per una distribució real de la riquesa mitjançant un sistema just.

Rebaixa de l'IVA del preu de la llum

Després d'aquest reguitzell de preguntes i retrets, ha arribat el torn de rèplica de Sánchez que ha anunciat que el Consell de Ministres d'aquest dissabte per ampliar les mesures per pal·liar els efectes econòmics de la guerra d'Ucraïna inclourà una rebaixa de l'IVA de la llum del 10 al 5%. El president espanyol ha culpat el conflicte a Ucraïna de l'augment dels preus durant els darrers mesos i ha recordat que l'executiu ja ha pres mesures per ajudar les famílies i empreses. Sánchez ha aprofitat per demanar als diputats d'ERC suport en aquesta mesura que s'aprovarà dissabte.