Els 3,2 milions de treballadors del sector públic que hi ha a Espanya —segons les últimes dades de l'INE— ja disposen d'unes condicions bàsiques per realitzar teletreball. El Ministeri de Funció Pública ha aconseguit el suport dels sindicats i el conjunt d'administracions per regular aquesta modalitat d'ocupació a distància, que afectarà tant a funcionaris com a laborals en totes les administracions (estatal, autonòmica i estatal).

Entre les característiques principals que conformaran la feina des de casa es troben la disposició dels mitjans tecnològics per part de les Administracions, el seu caràcter voluntari i la necessitat de garantir també l'atenció presencial a la ciutadania.

El govern espanyol plasmarà la normativa en un real decret-llei que inclourà un article sobre el teletreball en la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic (TREBEP). La ministra de Política Territorial i Funció Pública del govern espanyol de coalició de Pedro Sánchez, Carolina Darias, ha destacat que aquest pacte és una mostra de que "el diàleg continua sent possible", ja que ha aconseguit reunir tant a representants dels treballadors com a les Administracions Públiques.

CCOO, UGT i CSIF han celebrat l'acord a favor dels treballadors, encara que exigeixen obrir les taules de negociació per definir les condicions del teletreball en cadascuna de les administracions. Mentre que, el que han aplaudit en gran manera és el lliurament i manteniment "dels mitjans tecnològics necessaris per a l'activitat per part de les Administracions Públiques".

"Voluntari i reversible"

El teletreball es considera "voluntari i reversible" i garanteix "els mateixos deures i drets, individuals i col·lectius", dels empleats que s'acullin a la feina a distància respecte als quals presten els seus serveis als seus centres de treball.

"Serà cada administració competent la que determini com es podrà combinar aquesta prestació de serveis amb el treball presencial mínim que s'estableixi", segons assenyalen en Funció Pública. Els treballadors de l'Administració General de l'Estat (AGE), segons han acordat els sindicats i Funció Pública, hauran de treballar com a mínim un dia a la setmana de manera presencial.

Un altre aspecte destacable és que es prioritzarà sempre la prestació de serveis presencials a la ciutadania per sobre de l'accés al teletreball dels empleats. "Es rebutjarà la conceptualització del teletreball com a dret subjectiu, ja que sense perjudici de la seva voluntarietat, la seva utilització haurà de venir supeditada que es garanteixi la prestació dels serveis públics, assegurant el compliment de les necessitats del servei", segons precisa el Ministeri de Funció Pública.

La regulació del teletreball en el sector privat

D'altra banda, el govern de Pedro Sánchez ha tancat aquest dilluns al vespre un preacord amb sindicats i patronals per regular el teletreball. Fonts sindicals han explicat que el pacte haurà de ser ratificat per les parts i que el govern preveu dur-lo als Consell de Ministres abans d'anar al Congrés dels Diputats. A l'espera de saber els detalls del preacord que ara s'ha aconseguit per a la resta de sectors, l'esborrany que treballava l'executiu establia treball a distància "un mínim del 20%" de la jornada o "el percentatge proporcional equivalent en funció de la durada del contracte".

 

Imatge principal: Pla mitjà d'una dona fent teletreball. Foto: ACN