El Govern ha aprovat aquest dimecres en el Consell Executiu l'avantprojecte de llei de Facilitació de l'Activitat Econòmica per fer més àgil la relació entre administracions i empreses. Segons la futura llei, les empreses i emprenedors només hauran d'aportar una vegada les seves dades en tots els tràmits amb totes administracions, el que s'anomena "Only once". A més, la norma crearà una "autopista administrativa" per a projectes estratègics, afavorint la implantació de companyies amb valor afegit, preferentment en l'àmbit industrial i logístic.

El projecte dona continuïtat a la Finestreta Única Empresarial i preveu mesures per reduir les càrregues burocràtiques i aprofundir en un nou model de relació entre empreses i governs. Segons els càlculs del Departament d'Empresa i Coneixement, les modificacions beneficiaran 564.000 companyies i 362.000 autònoms i suposaran un estalvi de més de 38 milions d'euros anuals pels agents empresarials.

En concret, la simplificació del règim d'intervenció permetrà estalviar 26 milions d'euros, i l'establiment de la relació digital per defecte, 4,2 milions d'euros gràcies a l'aplicació del principi d'aportació de dades una única vegada, i 8,2 milions d'euros per aplicar l'administració digital.

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha assenyalat en la roda de premsa posterior al Consell de Govern la burocràcia com "un dels principals entrebancs" per a les empreses, i ha admès que comporta "temps i esforços que deixen de dedicar a la seva activitat principal". A més, la consellera ha subratllat que es basa, entre d'altres, en un model basat en la "confiança mútua", la "transparència" i la "digitalització". La consellera ha destacat que es passarà "de gestionar formularis a gestionar dades de manera integrada i coordinada" entre les administracions, fent que el sistema sigui "molt més àgil i eficient" entre l'administració i els empresaris i autònoms.

Chacón també ha comentat que la normativa és "pionera a l'Estat i a tot Europa" ja que "no hi ha cap normativa tan transversal", en referència al 'Once Only', que permet les empreses introduir un sol cop les administracions estatal, de la Generalitat i ajuntaments i que aquestes tinguin dret a saber de quines dades seves disposa l'administració. No obstant això, alguns països de la UE que des del seu naixement han sigut digitals, com Estònia, ja fa uns anys que apliquen aquest sistema.

Tramitació d'urgència de projectes estratègics

Una de les novetats de la normativa és la creació d'una "autopista administrativa" per a facilitar l'arribada d'iniciatives econòmiques clau. Per primer cop, s'estableix en l'àmbit normatiu la tramitació d'urgència de projectes empresarials considerats estratègics. Seran considerats estratègics els negocis que aportin valor afegit en desenvolupament tecnològic i innovació, vertebració territorial, reindustrialització, generació d'ocupació, recuperació de sectors tradicionals, protecció mediambiental, promoció de la diversitat, inclusió social, igualtat, no discriminació i conciliació en l'àmbit laboral o corresponsabilitat.

El document menciona també els projectes que fusionin petites empreses, incorporin start-ups per guanyar dimensió o incrementin el nombre de grans empreses a Catalunya i incideix especialment en els que impliquin inversions productives preferentment en l'àmbit industrial i logístic.

El text, que iniciarà ara la seva tramitació parlamentària, preveu mesures per reduir les càrregues burocràtiques, minimitzant la intervenció administrativa. Per fer possible aquest canvi en gestió, s'implementaran mecanismes de facilitació com l'estandardització de les dades mitjançant un Diccionari Interoperable, que integrarà totes les dades estandarditzades en el termini de dos anys o, l'identificador únic d'establiment que permeti la identificació inequívoca del lloc on es realitza una activitat econòmica, amb independència de l'administració que l'hagi registrat.

També es promourà la tramitació unificada de les dades una única vegada en successius tràmits i la proactivitat de l'administració, que oferirà a l'empresari de forma proactiva els serveis disponibles en cada moment.

Canal Empresa

El projecte de llei consolida la Finestreta Única Empresarial com a model de relació entre empreses i professionals i administració per realitzar tots els tràmits necessaris per a la seva activitat des d'un punt únic, el Canal Empresa. Ajuntaments, consells comarcals i altres institucions públiques que emprin plataformes pròpies hauran d'adaptar-les en el termini de dos anys. La futura llei també preveu la creació d'un Directori d'Empreses, Establiments i Registres per oferir una visió integral de l'activitat econòmica a tot el territori.

D'altra banda, la normativa insta les administracions a facilitar el pagament electrònic de les taxes associades a l'activitat econòmica a través de les seves seus electròniques i del portal Canal Empresa, una funció que estarà en vigor d'aquí a dos anys.

Com a regla general, la intervenció administrativa exercirà un control posterior, i només excepcionalment s'imposarà el control previ per part de l'administració. En el cas d'inici d'activitat, les empreses i emprenedors únicament faran una declaració responsable o comunicació i en el cas d'obertura d'un establiment, sols caldrà una comunicació. L'incompliment de la llei podrà comportar multes addicionals de fins a 20.000 euros.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat