El Govern ha activat aquest dilluns el nou pla trimestral d'ajudes directes dotat amb 618 milions d'euros per als sectors i col·lectius més afectats per les restriccions per frenar la Covid.


El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publica avui les bases de les línies d'ajudes per als autònoms, les empreses amb treballadors en ERTO i aquells afectats per ERTO que cobren els salaris més baixos. D'una banda, doncs, el Departament d'Empresa ha publicat les bases de la línia de 208 milions d'euros que va dirigida a microempreses, petites empreses i cooperatives amb treballadors en ERTO. Aquesta línia s'obrirà el pròxim dilluns 15 i la Generalitat calcula que donarà cobertura als 104.000 treballadors en ERTO que es calcula que hi ha en aquestes empreses.

El Departament de Treball també ha publicat les ordres per les quals la setmana que ve s'obriran els tràmits d'inscripció prèvia per a les dues ajudes directes extraordinàries: una pels treballadors autònoms, dotada de 280 milions d'euros, i una altra pels treballadors en ERTO amb perfil de baixos ingressos, amb 105 milions d'euros. A més, el Govern va acordar destinar 25 milions d'euros a programes de formació per aquest col·lectiu.

Empreses amb treballadors en ERTO

La línia d'ajudes que gestiona el Departament d'Empresa es podrà demanar a partir de dilluns vinent, 15 de febrer, a les 12 h, i fins al dia 22, a les 12 h. Les ajudes van destinades a les empreses amb menys de 50 treballadors i facturació anual de fins a 10 milions d'euros, les microempreses -menys de 10 treballadors- que facturin fins a 2 milions anuals i les cooperatives catalanes amb menys de 50 treballadors o socis cooperatius que ingressin menys de 10 milions. La línia donarà  cobertura als 104.000 treballadors en ERTO que es calcula que hi ha en aquestes empreses.

Aquestes empreses hauran de tenir treballadors en ERTO actiu a 31 de gener de 2021 i comprometre's a mantenir la plantilla a 31 de desembre de 2021 respecte al mateix mes de l'any anterior. En cas d'incompliment, la subvenció es revocarà i les empreses hauran de tornar les ajudes rebudes, així com els interessos de demora corresponents.

Les subvencions, que es podran sol·licitar de manera telemàtica, es donaran per concurrència competitiva i el criteri de valoració serà la disminució de la facturació de l'exercici 2020 respecte a l'anterior, de manera que es donarà prioritat a les empreses que hagin patit pèrdues més percentuals.

Treballadors en ERTO i autònoms

La línia d'ajuts pels treballadors en ERTO, dotada amb 105 milions i que s'obrirà el 15 de febrer a les 9 h fins al 25 de febrer a les 15 h, va dirigida a persones treballadores amb baixos ingressos en situació d'ERTO o amb treball fixe discontinu amb dret a la prestació extraordinària. 

La Generalitat preveu que aquesta ajuda arribi a 175.000 persones, que rebran uns 600 euros de mitjana. Aquesta prestació serà compatible amb altres de la Generalitat i per beneficiar-se'n els interessats hauran de registrar-se.

D'altra banda, els autònoms podran demanar a partir del 19 de febrer a les 9 h fins al 26 de febrer a les 15 h un ajut que consistirà, com la vegada anterior, en una prestació directa de 2.000 euros. Aquesta línia està dotada de 280 milions d'euros.