El Govern ha anunciat aquest migdia un pla d'ajudes directes per valor de 618 milions d'euros pel primer trimestre de 2021 per a pimes, autònoms i treballadors afectats per ERTO, uns dels col·lectius més afectats per la pandèmia de la Covid.

El nou pla d'ajudes preveu un nou pagament pels autònoms de 2.000 euros, tal com es va fer el passat mes de desembre. L'executiu també oferirà 2.000 euros per treballador en ERTO de les micro i petites empreses (menys de 50 empleats) que es comprometin a mantenir l'ocupació i que facturin menys de 10 milions d'euros l'any, amb un màxim de 30.000 euros. Els afectats per ERTO que cobren els salaris més baixos rebran 200 euros de complement a la prestació que fa l'estat. A més, es destinaran 25 milions a la formació de treballadors en ERTO.

"És l'hora de posar tota la carn sobre la graella i salvar l'economia", ha assegurat el vicepresident Pere Aragonès. Aragonès ha subratllat que aquestes ajudes les farà "el Govern malgrat que només recapta el 5% d'impostos" i ha instat al govern espanyol a "fer esforços i ajudes directes.

Ajudes pels col·lectius més afectats

El pressupost per les ajudes pels autònoms compta amb 280 milions d'euros pel primer trimestre i preveu que 140.000 autònoms se'n puguin beneficiar. El pagament per cadascun d'ells serà de 2.000 euros, igual que el passat mes de desembre.

Les micro i petites empreses podran rebre fins a 2.000 euros per cada treballador afectat per ERTO, amb un màxim de 30.000 euros i amb la condició que es comprometin a mantenir l'ocupació i que facturin menys de 10 milions d'euros l'any. El pressupost per aquest col·lectiu compta amb 208 milions d'euros, tal com ha explicat el conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa.

A més, Govern també ha establert ajudes directes complementàries pels treballadors afectats en ERTO de 200 euros per aquells que cobrin menys del salari mínim de referència català. El pressupost per aquestes ajudes és de 105 milions d'euros i beneficiarà unes 175.000 persones, tal com ha explicat el conseller de Treball, Assumptes Socials i Família, Chakir el Homrani. A banda d'això, el Govern destinarà 25 milions d'euros a programes de formació per aquest col·lectiu.

L'executiu també ha anunciat que mantindrà les línies d'ajuts anunciades per aquells sectors més afectats per les restriccions de la Covid, tal com és línia d'ajudes de 15 milions d'euros per als comerços.

Demandes del Govern

Aragonès ha recordat que "encarem uns mesos difícils" i ha instat el govern espanyol a assumir la seva responsabilitat i a acompanyar el pla de xoc del Govern, amb "com a mínim", les mateixes mesures. "El pressupost general de l'Estat permet fer-ho i és imprescindible", ha afirmat.

En referència als ERTO, Aragonès ha constatat que "el pagament dels ERTO no està funcionant gens bé" per part del SEPE i que per aquest motiu el Govern ha pres aquesta decisió ara, mesos després que s'iniciessin els primers expedients. La Generalitat, doncs, "assumeix la responsabilitat" davant una situació en la qual "hi ha treballadors que fa dos mesos no tenen un sol ingrés", segons Aragonès.

El conseller de Treball ha detallat que hi ha més de 100.000 persones que "tenen dret a cobrar una prestació i no l'estan cobrant" i ha lamentat que deu mesos després de l'inici de la crisi hi hagi un retard per cobrar les prestacions de tres mesos.