A expenses del que acabi fent Múrcia, de moment, tan sols dues comunitats autònomes no compten amb l'impost de Patrimoni: el Madrid d'Isabel Díaz Ayuso i, properament, l'Andalusia de Juanma Moreno tal com ell mateix s'ha encarregat d'anunciar aquesta setmana. A partir d'aquí, emmarcats en una crisi econòmica i a les portes d'unes eleccions municipals i generals pel 2023, el Partit Popular ha agafat l'argumentari de la via recaptatòria per entrar en un cos a cos amb els socialistes i seguir amb la política de la confrontació amb Catalunya. En aquest darrer aspecte, el mateix president de la Junta Andalusa va afirmar que volia atraure el capital català amb la supressió de l'impost de patrimoni. Ara, podria ser una altra comunitat del PP que competiria per ser la tercera en anunciar aquesta supressió: Galícia, si no s'avança Múrcia i el seu president, Fernando López Miras, que ha acceptat la via d'estudi per retirar-lo.

Aquest dijous, el president de la Xunta, Alfonso Rueda, ha assegurat que no ha rebut "instruccions" del seu antecessor i ara líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en matèria fiscal, i també ha assenyalat que no se sent "gens pressionat" per les recents baixades d'impostos anunciades per companys de partit en altres autonomies. Els cants de sirena que sonen des de Galícia és que Rueda podria està condicionat a l'efecte tsunami d'altres populars i de la influència directa que dona Feijóo sobre ell. Tanmateix, Rueda ha saludat les baixades d'impostos i ha tornat a insistir que la comunitat té "una ruta pròpia" fiscal, que va en benefici dels ciutadans gallecs, com anteriorment va fer el seu antecessor, Núñez Feijóo.

Sense confirmar ni desmentir la idea de suprimir aquest impost, sí segueix la línia editorial del PP: polítiques liberals i rebaixar la fiscalitat de la ciutadania gallega. D'aquesta manera ha recordat que des del 2009, Galícia ha fet rebaixes fiscals per 1.200 milions d'euros, "que es diu aviat", ha subratllat. També ha mostrat la seva intenció de continuar afavorint les rendes més vulnerables per aquesta via, principalment al tram autonòmic d'IRPF.

Retallar la pressió fiscal

D'altra banda, el president gallec ha assenyalat que el 99,9% dels gallecs està exempt de l'impost de successions, que el de patrimoni està bonificat en un 25% i que el proper any s'equipararan en qüestions fiscals les famílies amb dos fills que tinguin tres, és a dir, a les nombroses. En qualsevol cas ha insistit que la setmana que ve compareixerà al Parlament autonòmic per avançar les línies generals dels pressupostos de l'any que ve, el projecte de llei del qual estarà aprovat i serà remès a la Cambra en termini, abans del 20 octubre.

"El missatge fonamental és que no ens sentim influïts pel que faci ningú, sinó pel que convé als gallecs", ha afirmat Rueda, que ha destacat la necessitat d'"compassar" les rebaixes fiscals amb la prestació de serveis públics de " qualitat”. Si anem en el rànking per comunitats, Galícia està en cinquena posició en xifres absolutes recaptades per aquest impost: més de 66 milions d'euros.

En la seva intervenció, Rueda també ha recordat al govern central la "capacitat fiscal" de les comunitats autònomes, que exerceixen "com creuen millor", i per això ha declinat opinar sobre les "rectificacions" que els integrants de l'Executiu es fan entre si quan parlen de recentralitzar impostos.

En paral·lel, el govern espanyol estudia imposar un nou impost a les grans fortunes que hauria d'entrar en vigor el proper 1 de gener de 2023. La notícia l'ha donada entre els passadissos del Congrés dels Diputats i de forma totalment espontània, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero: "El govern està treballant" en línia amb la proposta d'Unidas Podemos. I ha afegit: "Hem de gestionar aquesta crisi d'una manera diferent al Partit Popular i és necessari demanar un major esforç als qui tenen majors beneficis, rendes o patrimoni, per protegir la classe mitjana, treballadora i vulnerable del país".