El govern murcià anunciarà aquest dijous la rebaixa del tram autonòmic de l’IRPF en un 4,1%. Es tracta d’una mesura que ja va anunciar el president d’aquesta comunitat autònoma espanyola, Fernando López Miras, el passat mes de maig. Ara, no obstant, es preveu que aquesta mesura ja vegi la llum a través de la reunió que tindrà aquest dijous el Consell de Govern murcià. La rebaixa de l’IRPF té en compte l’increment del cost salarial ordinari estimat per aquest 2022. Per altra banda, l’executiu murcià estudia també fer com els presidents de la Comunitat de Madrid i de la Junta d’Andalusia, Isabel Díaz Ayuso i Juanma Moreno, i eliminar l’impost de patrimoni.

A finals del mes de maig, López Miras va avançar que posaria en marxa aquesta mesura de rebaixar l’IRPF, i va apuntar a una deflactació del 3,5% del tram autonòmic, però finalment serà més elevat. La xifra ha variat, segons apunten algunes fonts de Presidència a l’agència EFE, per l’increment de la inflació en els darrers mesos. Aquesta rebaixa, doncs, s’aplicarà a la declaració de la renda del 2022 i se sumarà a la resta de deduccions autonòmiques que ja hi ha en vigor, una quinzena.

Giró renya Moreno i Ayuso pels atacs a Catalunya

Aquest dimecres, el conseller d’Economia, Jaume Giró, ha carregat durament contra Moreno per haver convidat els empresaris catalans a aprofitar-se del dúmping fiscal andalús i mudar-se al sud d’Espanya. “Els que em coneixeu bé sabeu que jo mai no faria una proposta com aquesta”, ha dit en un acte per celebrar el desè aniversari d’Infraestructures.cat. “És per això que volem marxar d’Espanya al més aviat possible”, ha dit; a més de criticar “el fons i les formes” de Moreno i Ayuso en relació al dúmping fiscal i Catalunya.

Moreno titlla Catalunya “d’infern fiscal”

Un cop el president d’Andalusia ja havia rebut moltes crítiques per intentar fer la guitza als catalans i endur-se els seus empresaris cap al seu territori, Moreno va acusar el Govern de la Generalitat d’haver convertit Catalunya “en un infern fiscal”. Segons ell, el seu gest de seducció cap als empresaris catalans és sense mala fe: “Som una terra germana, amb la qual hem compartit sempre vincles socials, culturals i històrics”.

Per a Moreno, “no té cap mena de sentit” que el Govern “es posi d’aquesta manera”, en referència a unes declaracions que va fer el president de la Generalitat, Pere Aragonès, assegurant que els andalusos mai no podrien competir con Catalunya a través del dúmping fiscal. “S’ha pres d’una manera molt exagerada”, ha afirmat Moreno en una entrevista a la cadena COPE.