El conseller d’Economia, Jaume Giró, ha recriminat aquest dimecres el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, per haver convidat als empresaris catalans a mudar-se al sud d’Espanya per les facilitats fiscals que poden tenir en aquella comunitat autònoma. “Els que em coneixeu bé sabeu que jo mai no faria una proposta com aquesta”, ha dit el conseller en un acte per celebrar el desè aniversari d’Infraestructures.cat. En aquest sentit, ha recriminat “el fons i les formes” de Moreno. “És per això que alguns volem marxar d’Espanya al més aviat possible”.

infraestructures al Palau de Pedralbes Giró aplaudiments / Foto: Montse Giralt
El conseller Jaume Giró durant l'acte del desè aniversari d'Infraestructures.cat / Foto: Montse Giralt

Segons Giró, no té cap mena de sentit que Andalusia, una comunitat autònoma “receptora” de diners de l’Estat, es dediqui a “rebaixar impostos i fer política fiscal agressiva”, mentre a Catalunya es continua perpetuant un dèficit fiscal. El conseller d’Economia també ha opinat que les manifestacions de Juanma Moreno, així com la línia ideològica de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, demostren que “alguns no tenen inconvenient en enfortir Andalusia i Madrid en detriment de Catalunya”.

Ha lamentat, en aquest sentit, que a l’estat espanyol no hi hagi una “vocació col·laborativa” per poder tenir un sistema fiscal just. Giró ha carregat també contra el fet que Espanya pressuposti inversions per a Catalunya que estan “per sota del nostre PIB” i només executa un 30% del pressupostat.

 

Desè aniversari d’Infraestructures.cat

Giró ha estat l’encarregat de cloure un acte que servia per celebrar el desè aniversari d’Infraestructures.cat. Hi ha assistit el seu president, l’exconseller Miquel Buch, que ha demanat que l’aniversari serveixi “per posar a disposició del país totes les nostres eines per tal de tenir un país millor”. Buch ha volgut destacar que durant aquests anys “la col·laboració publicoprivada ens ha permès ser millors”, i ha aplaudit “el compromís de l’empresa i de l’administració al servei de la ciutadania”.

infraestructures al Palau de Pedralbes Buch / Foto: Montse Giralt
Miquel Buch, durant l'acte del desè aniversari d'Infraestructures.cat / Foto: Montse Giralt

Buch també ha dit que en els pròxims mesos s'anunciaran des d’Infraestructures.cat un seguit d’obres que es volen tirar endavant. L’exconseller ha volgut destacar la vocació “d’innovació” que té l’empresa pública que actualment presideix i la mirada posada en el futur pel que fa a la “l’obra pública catalana”.

Debat entre Rull i Nadal

També han participat en l'acte el conseller de Territori i Sostenibilitat entre 2016 i 2017, Josep Rull, i el de Política Territorial i Obres Públiques entre 2003 i 2010, Joaquim Nadal. Tot i algunes discrepàncies entre tots dos, han destacat la importància que té per al futur construir infraestructures a Catalunya amb la mirada posada en el medi ambient i el canvi climàtic. I també han admès que la guerra d’Ucraïna i el tall d’aixeta energètic que ha fet Rússia accelerarà processos que van en la direcció de descarbonitzar el planeta.

infraestructures al Palau de Pedralbes Giró Nadal i presentador / Foto: Montse Giralt
Debat entre Josep Rull i Joaquim Nadal al desè aniversari d'Infraestructures.cat / Foto: Montse Giralt