El president de Foment del Traball, Josep Sánchez Llibre, ha demanat aquest dilluns que el toc de queda a Catalunya es retardi fins les onze de la nit, una hora més tard de l'establert per la Generalitat, perquè els establiments de cara al públic puguin tancar a les deu; i que els bars i restaurants reobrin divendres, una vegada complerts els quinze dies de l'ordre de tancament decretada pel Govern. La Generalitat ha admès, d'altra banda, que podria prolongar la mesura per contenir la pandèmia.

Sánchez Llibre ha reiterat també la necessitat que el govern espanyol injecti de forma urgent ajuts directes a les empreses amb un volum estimat de 50.000 milions d'euros, al marge dels fons de recuperació de la Unió Europea. En aquest sentit, els empresaris adverteixen que les pimes de serveis "es troben al límit de la seva viabilitat i que és necessari ajudar-los amb recursos econòmics per superar els propers mesos i evitar així el tancament de milers d'empreses i la pèrdua d'ocupació per als seus treballadors".

Els negocis, al límit de la seva viabilitat

"El govern espanyol ha de ser realista i ha d'estar a l'altura de les circumstàncies i, igual com estan fent els principals països de la UE, actuar davant d'una economia que està paralitzada", va sentenciar.

Segons la patronal de pimes (petites i mitjanes empreses) i autònoms Pimec, el sector de la restauració deixarà d'ingressar 780 milions d'euros en els 15 dies d'aturada. En el que va d'aquest temps, ja s'han afegit 40.000 treballadors als Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). Pel seu costat, el Govern ofereix de moment 40 milions en ajuts al sector. Josep González i Sala, president de l'entitat, indicava la passada setmana que "el reforç és completament insuficient i només cobreix un 5,1% del que deixa d'ingressar".

Una altra ajuda establerta pel Govern a què poden acollir-se els locals suposa veure reduït fins a la meitat el preu del lloguer en cas de no posar-se d'acord prèviament amb el propietari en altres modificacions, segons es va aprovar dimarts passat.

 

Imatge principal: El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, intervé en el Fòrum empresarial 'Mirant a Europa'. Foto: Europa Press

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat