Cop d'atenció a l'Estat. El Fons Monetari Internacional (FMI) demana al govern espanyol un pla de consolidació fiscal "creïble a mitjà termini" i "mesures addicionals" per reformar les pensions. En un informe sobre Espanya, l'organisme ha recomanat a l'executiu espanyol "formular aviat" un pla fiscal que rebaixi el nivell de deute públic i ha plantejat una pujada d'impostos, per exemple en l'IVA i mediambientals, per reduir el dèficit. D'altra banda, l'FMI torna a avisar que cal reformar les pensions per "compensar l'increment dels costos fiscals" derivats de la vinculació amb l'IPC. Per últim, l'organisme ha avalat la reforma laboral perquè "restringeix" els contractes temporals.

Credibilitat

Sobre el pla fiscal, l'FMI defensa que ha de ser "creïble a mitjà termini", que "l'ajustament ha de ser gradual" i que ha de permetre "el creixement i deixar espai per a la inversió pública". A més, l'informe adverteix que un augment "sobtat" dels tipus d'interès pot reduir l'espai fiscal. Per aquest motiu, insta el govern espanyol a preparar ja un pla de consolidació fiscal que "reforci la confiança dels inversions i redueixi el risc de grans augments dels costos de finançament". Pel que fa a les pensions, el document avisa que l'increment de la despesa només es compensarà "en part" per altres mesures, com ara els incentius per allargar l'edat de jubilació o l'increment temporal de les contribucions a la seguretat social. És per aquest motiu que demana "esforços addicionals" per "preservar la sostenibilitat de les finances públiques" i "reequilibrar" l'augment de la despesa en pensions.

Reforma laboral

Sobre la reforma laboral recentment aprovada al Congrés, l'FMI l'avala perquè diu que "restringeix" els contractes temporals i "promou" els indefinits en els sectors més associats a la temporalitat. A més, el document subratlla que la norma "reforça" la capacitat de les empreses d'adaptar-se a xocs. El document també destaca la pujada del salari mínim i la voluntat del govern espanyol que el 2023 se situï en el 60% del salari mitjà. En cas que sigui així, l'FMI assenyala que Espanya seria un dels països de la UE amb el salari mínim més elevat en comparació amb els ingressos mitjans i demana que futurs augments es facin tenint en compte les "condicions del mercat laboral" i "el creixement de la productivitat".