El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit aquest dijous mantenir els tipus d'interès i el ritme de compra de deute per afrontar la crisi provocada per la pandèmia. Concretament, la institució comandada per, Christine Lagarde, manté el tipus d'interès de les operacions principals de finançament al 0%, segons ha informat en un comunicat. A més, deixa inalterada la facilitat marginal de crèdit, el tipus d'interès a què presta als bancs un dia, en el 0,25%, i la facilitat de dipòsit, per la qual penalitza l'excés de reserves a un dia, al -0,50%.

El setembre passat el Consell de Govern va decidir reduir en el quart trimestre el ritme de les compres setmanals de deute d'emergència davant la pandèmia, respecte als trimestres anteriors. "El Consell de Govern continua considerant que poden mantenir-se unes condicions de finançament favorables amb un ritme de compres netes d'actius en el marc del programa de compres d'emergència davant la pandèmia lleugerament inferior al del segon i tercer trimestre d'aquest any", segons el comunicat.

Per tant, sabem que l'entitat comprarà deute per la pandèmia per un total d'1,850 bilions d'euros fins al final de març de 2022, compra ara al voltant de 70.000 milions d'euros al mes, a través d'aquest programa d'estímuls monetaris. A més, adquireix bons per valor de 20.000 milions d'euros al mes mitjançant un altre programa d'expansió quantitativa. Les compres netes d'aquest programa de compres d'actius continuaran a un ritme mensual de 20.000 milions d'euros i finalitzaran poc abans que comenci a pujar els tipus d'interès.

El preu de l'energia pot reduir el poder adquisitiu

La presidenta del BCE, Christine Lagarde, ha advertit aquest dijous que l'encariment de l'energia "pot reduir el poder adquisitiu" dels ciutadans de la zona de l'euro els pròxims mesos. Després de la reunió del Consell de Govern, Lagarde ha dit que la inflació pujarà els mesos vinents, però que tornarà a caure al llarg de l’any que ve. La presidenta del BCE ha explicat que les deliberacions del Consell de Govern s'han centrat avui en la inflació. De fet, el BCE preveu que la inflació es moderarà més a poc a poc del que pensava, però ho farà l’any que ve. "Encara que la inflació tardarà més temps a caure de l'esperat prèviament, esperem que aquests factors disminueixin al llarg del pròxim any", ha assegurat Lagarde.

El BCE pronostica que la inflació continua situant-se a mitjà termini per sota del seu objectiu del 2% i també preveu que la producció econòmica de la zona de l'euro superi els nivells anteriors a la pandèmia a finals d'aquest any. L'impacte de la pandèmia en l'economia "s'ha debilitat visiblement", en la mesura que s'han aixecat les restriccions com a resultat de l'èxit de les mesures sanitàries i que un gran número de la població estigui vacunada, afirma Lagarde. "Això basa la despesa en consum, especialment en entreteniment, sopars, viatges i transport", ha afegit.

La presidenta del BCE ha destacat que l'economia dels països que comparteixen l'euro "continua recuperant-se amb força, encara que a un ritme més moderat". El Consell de Govern també observa que els tipus d'interès al mercat han pujat des de la reunió de setembre, però considera que les condicions de finançament continuen sent favorables per a les empreses, les llars i el sector públic.

Els tipus seguiran igual per un temps

El BCE espera que els seus tipus d'interès continuïn en els nivells actuals, o en nivells inferiors, fins que observi que la inflació se situa en el 2% a mitjà termini. La inflació subjacent, que descompta els elements més volàtils com els aliments frescos i l'energia, també ha de pujar de forma estable. "Això també podria implicar un període transitori en què la inflació sigui moderadament superior a l'objectiu", diu el BCE.

El BCE continuarà proporcionant abundant liquiditat a través de les seves operacions de finançament. En particular, afegeix, la tercera sèrie d'operacions de finançament a termini més llarg amb objectiu específic continua sent una atractiva font de finançament per als bancs.