L'economista Santiago Niño-Becerra ha manifestat que la idea d'un salari mínim de 1.000 euros a nivell espanyol "és una bestiesa", i ha quedat segrestat per la idea del cafè per a tots. Niño-Becerra ha apuntat en una intervenció al programa Tot es mou, que dubta que funcioni, perquè en realitat hauria de ser adaptat a escala sectorial, i "per províncies, ni tan sols per comunitats". "Hi ha empreses grans que podrien pagar un salari mínim de 2.000 euros, i altres no, i també depenent dels sectors. I 1.000 euros no tenen el mateix poder adquisitiu a Sant Sebastià que a Jaén, ni a Barcelona que a Lleida. No té sentit", ha afegit. L'economista ha afirmat que el govern de Pedro Sánchez ha acabat utilitzant el cafè per a tots perquè "políticament es ven molt millor" encara que no respon a la realitat.

 

Segons Niño Becerra, ja feia temps que Europa deia a Espanya que té massa contractes temporals. "Pràcticament el 50% dels contractes són indefinits a temps complet, i el 50% són temporals. Un 26% a més són temporals curts, que de lluny són la taxa més alta d'Europa en aquest concepte. I Europa ha dit a Espanya que baixi com sigui la taxa de temporalitat", ha explicat. L'economista ha apuntat que la solució del govern espanyol ha estat fer passar ara els temporals a fixos discontinus, que legalment són fixos. "Jo estava absolutament convençut que la reforma seria aprovada, perquè quan Brussel·les diu blanc és blanc. I el que passarà ara a Espanya és que hi haurà un traspàs de persones de temporals a fixos discontinus. Això no varia l'atur, perquè les taxes d'atur no es poden canviar amb una llei, sinó que depèn de si les empreses necessiten treballadors. En teoria, una persona serà contractada amb contracte fix discontinu, i al juny potser li diran que no la necessiten i que torni al setembre. En aquest temps cobrarà l'atur", ha apuntat.

Niño Becerra no creu tampoc que aquest model freni la contractació, i insisteix que el que marca aquest concepte és si l'empresa necessita treball. "La gran empresa no tindrà cap problema per adaptar-se però a les pimes i autònoms els augmentaran els costos terriblement. S'ha calculat que els increments de costos per la paperassa seran de centenars de milions d'euros", ha advertit. Una altra novetat serà la creació de la figura de l'ERTO etern, el denominat RED, "que és un invent alemany". Les empreses podran acollir-s'hi i se seguirà cobrant com en els ERTOs de la pandèmia, amb la qual cosa "la despesa pública pujarà". Segons l'economista, resumint la reforma laboral no donarà seguretat al mercat laboral, sinó que ha estat "un invent molt ben muntat per complir l'ordre d'Europa de reduir la temporalitat. I ara a les estadístiques tot quedarà més ben maquillat", ha indicat.