Les estacions d'esquí i els trens de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ja han fet el seu cada vegada més habitual canvi d'armari. De l'hivern a l'estiu. Dels esquís a les xiruques. "Hem apostat sempre per la desestacionalització", assegura el president de FGC, Enric Ticó, tan bon punt entrem a l'espai emblemàtic i natural Flowers by Bornay de Barcelona on es celebra la presentació de les activitats d'estiu del grup. Ens acompanya la dolça melodia de l'Hallelujah interpretat per un tàndem de violinistes. Poc partidari de les xifres, Ticó ens recorda que a l'estiu del 2016 van passar més de 200.000 persones per les estacions de muntanya de FGC i un milió de passatgers pels seus trens turístics. 

I sobre les previsions per aquest 2017, "Estem segurs que serà un molt bon estiu però no treballem amb l'objectiu d'una previsió exacte. Hem batut tots els rècords d'imaginació i fem una oferta molt atractiva perquè la gent vingui al Pirineu." Una pluja d'activitats lúdiques i esportives per gaudir de les estacions de La Molina (Cerdanya), Vall de Núria i Vallter 2000 (Ripollès) fins al Pallars Sobirà amb Espot i Port Ainé, passant pel Cremallera i els Funiculars de Montserrat (Bages), el Tren del Ciment (Berguedà) o el Tren dels Llacs (Segrià, Noguera i Pallars Jussà), entre d'altres. 

La felicitat de la muntanya

Tot plegat, amb el retrovisor encara posat a l'estrena del Montserrat Classic Express. Segons el president de FGC, és "la recuperació d'un tren històric amb més de 100 anys" que ofereix una experiència gastronòmica i cultural amb vistes a Montserrat. A més, afegeix que "és un producte turístic complementari que reforça la posició del Port de Barcelona com a principal port de creuers de tota Europa". De moment ja funciona els migdies i no descarta oferir també sopars romàntics. 

FGC

De fet, Ticó té molt clar quin és l'objectiu de FGC de cara a l'estiu: "contribuir a la felicitat de les persones perquè es puguin acostar a la natura i col·laborar amb el territori perquè hi hagi més llocs de treball i la gent es quedi a viure a la muntanya". Tornem a la desestacionalització més enllà de l'hegemonia de la capital catalana. El secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, hi afegeix: "hi ha ciutats que es queixen de massa pressió turística. Estem intentant aprofitar Barcelona i a través de les venes que representen els trens turístics es pot desestacionalitzar el territori i d'aquesta manera, brindar oportunitats de negoci i de generar activitat econòmica."

Les novetats de FGC per a aquesta nova temporada d'estiu tenen una mica de tot. La Molina es situa al capdavant amb l'ampliació del Bike Park que es converteix en el més gran de tota la península així com també un nou paquet turístic 'La Molina Non Stop', Frisbee o HoverBoard. Segons Ticó, "La Molina és una mica l’estació de prova." També destaquen la millora de serveis de Vall de Núria, l'obertura del Telecadira a Vallter a més de 2.000 metres, la cronoescalada amb bicicleta de carretera a Port Ainé o l'oferta gratuïta d'agost perquè els nens puguin accedir  al Cremallera de Montserrat. "Tenim una meravella d'estacions com perquè només estiguin obertes a l'hivern", conclou Ticó. No és paradoxal: un estiu a les pistes d'esquí