L'economia espanyola liderarà la recuperació a la zona euro després de l'impacte econòmic de la Covid amb un creixement del 5,9% el 2021, per sobre de la mitjana regional, segons les perspectives del Fons Monetari Internacional (FMI), anunciades avui per l'economista en cap de l'organisme, Gita Gopinath, en una roda de premsa. Tanmateix, l'FMI també exposa que l'economia espanyola ha patit la contracció més important el 2020 entre les "economia avançades", amb una caiguda del PIB de l'11,1%.

Les "Perspectives Econòmiques Globals" de l'FMI han retallat 1,3 punts de les perspectives de creixement econòmic d'Espanya que es van anunciar fa tres mesos. Malgrat aquesta reducció, Espanya sí que avançarà a un ritme superior al dels nivells de creixement estimats a escala mundial i en la zona euro per a 2021, del 5,5% i 4,2%, respectivament. Per al 2022, l'FMI millora les seves perspectives per a Espanya, amb un creixement del 4,7%.

Segons Gopinath existeix una "enorme incertesa i les perspectives varien enormement entre països", motiu pel qual la recuperació dependrà del "resultat de lacursa entre les mutacions del virus i les vacunes per posar fi a la pandèmia, i de la capacitat de les polítiques per brindar un suport efectiu fins que això succeeixi".

Recuperació parcial

La recuperació serà parcial després del "col·lapse sever" durant el 2020 que ha tingut "impactes adversos aguts en dones, joves, pobres, treballadors informals i aquells que treballen en sectors de contacte", segons els experts de l'FMI sobre la situació econòmica mundial. La recuperació parcial de l'economia espanyola arribarà després d'una contracció de l'11,1% el 2020, la reducció més important entre les economies avançades, i preveu un creixement per l'economia espanyola del 4,7% el 2022.

A l'Eurozona, els analistes de l'FMI esperen que l'economia millori un 4,2% i un 3,6% durant el 2021 i el 2022, respectivament, la qual cosa suposa una retall en deu dècimes i una millora en cinc respecte als càlculs de l'últim informe de perspectives. "Les revisions a la baixa de les previsions de 2021 per a la zona de l'euro reflecteixen una moderació de l'activitat cap a finals de 2020, que es preveu que continuï fins a principis de 2021 enmig d'infeccions creixents i ordres de confinament renovades", van detallar els experts de l'FMI en la seva anàlisi.

De les economies capdavanteres de la regió, Espanya (5,9%) serà la que més creixerà aquest any per davant de França (5,5%); Alemanya (3,5%); i Itàlia (3 %). Per a 2022, l'economia espanyola (4,7%) també augmentarà a un ritme superior al de França (4,1%); Itàlia (3,6%) i Alemanya (3,1%).

D'altra banda, l'organisme dirigit per Kristalina Georgieva va revisar a l'alça les previsions de creixement econòmic mundial al 5,5% el 2021, tres dècimes més de l'anticipat a l'octubre, gràcies a les expectatives de recuperació per la vacuna i el suport fiscal addicional als EUA i el Japó. Les dues grans economies mundials, els EUA i la Xina, s'expandiran aquest any un 5,1% i un 8,1%, respectivament, segons l'informe.

Tot i que el col·lapse global de 2020 d'un 3,5 % és una mica menys pronunciat que les projeccions d'octubre (que apuntaven a un retrocés del 4,4%), continua sent la pitjor contracció mundial en temps de pau des de la Gran Depressió, ha dit Gopinath en la roda de premsa virtual de la presentació de l'informe.