L'aparició i aprovació de les vacunes anti-Covid va portar al món certa esperança. Una esperança, però, que va durar poc en veure que la posada en marxa dels diferents plans de vacunació no anava tan de pressa com s'esperava. Endarreriments, escassetat i errors burocràtics han deixat clar que els governs molt possiblement no podran complir amb els terminis que s'han proposat. I en aquest context, sorgeix una pregunta: hi haurà immunitat de grup aquest 2021?

La resposta a aquesta qüestió no és fàcil de trobar. Tot i l'esperança i sobretot les ganes d'alguns països per assolir-la aquest estiu o tardor, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha dit que, tot i les vacunes, no s'assolirà una immunitat de grup aquest 2021. La cap dels científics de l'OMS, Soumya Swaminathan, ha advertit que es necessitarà temps per produir i administrar suficients dosis per aconseguir frenar la propagació del virus i que la immunitat col·lectiva no es pot aconseguir aquest 2021.

Els consells per frenar les mutacions del coronavirus

En aquest sentit i per mirar de combatre el virus ara també amb l'ajuda de les vacunes, el director de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha donat una sèrie de consells per intentar limitar les mutacions del virus. Entre aquests consells, hi ha el de mantenir la distància física tant com sigui possible, ventilació, portar mascareta, neteja freqüent de mans i tossir o esternudar lluny dels altres amb el colze. 

La immunitat de Moderna podria durar un any

La immunitat de la vacuna contra el coronavirus desenvolupada per Moderna, que té una eficàcia del 94,1% contra la Covid-19, hauria de durar un any. Això és el que han dit aquest dilluns des de la mateixa companyia a la conferència JP Morgan. El farmacèutic va dir que confiava que la tecnologia d'ARN missatgers (ARNm) que feia servir era l'adequada per desplegar una vacuna basada en la nova variant del coronavirus que s'ha detectat ja en molts països. 

Avantatge sobre Pfizer

La vacuna de Moderna, de la qual la Comissió ha reservat 160 milions de dosis, ofereix l'avantatge que pot emmagatzemar-se a 20 graus sota zero, la qual cosa exigeix una logística més simple que la de Pfizer, que necessita estar a 70 graus sota zero i es distribueix als països en grans paquets de gairebé un miler de dosis.

 

Imatge principal: una infermera prepara una dosi de la vacuna anti-Covid de Pfizer i BioNTech / Efe