El 2009 va entrar en vigor un nou model de finançament espanyol i, des de llavors, Catalunya només s'ha situat una vegada per sobre la mitjana. En concret, va ser el 2009. A partir d'aquí, el Govern ha denunciat que Catalunya ha encadenat nou anys consecutius una xifra per sota de la mitjana territorial en ingressos per habitant, ha destacat en una nota de premsa publicada tant al seu web com a Twitter.

Segons dades de liquidació publicades pel Ministeri d’Hisenda, les darreres del 2018, "Catalunya és el tercer territori en aportació per habitant al sistema de finançament, però el desè en recursos rebuts. En percentatges, Catalunya se situa 19,5 punts per sobre de la mitjana en ingressos contribuïts, mentre que la posterior redistribució la situa en 1,2", explica el Govern. 

Una situació que empitjora si es té en compte l'impacte diferencial de preus. En aquest aspecte, Catalunya està un 11,3% per sota de la mitjana del conjunt de territoris que participen en el règim comú de finançament, unes dades que impliquen que descendeixi onze posicions, per la qual cosa passa de la tercera a la catorzena, és a dir, la penúltima. 

quadre finançament / generalitat

Quadre amb dades sobre els recursos aportats i rebuts / Font Govern

Mecanismes arbitraris

Des del Govern han manifestat que els "mecanismes de redistribució" del model de finançament espanyol "fomenten un repartiment arbitrari dels recursos entre territoris". A més, han argumentat que "mentre que Catalunya perd cada any entre 7 i 8 posicions, altres territoris amb una capacitat tributària molt inferior a la mitjana reben sistemàticament més recursos per habitant que Catalunya".

L'actual model de finançament, que va entrar en vigor el 2009, s'havia d’haver actualitzat els anys 2014 i 2019, d’acord amb la revisió quinquennal prevista a la normativa.