Espanya és l'estat de la Unió Europea amb la caiguda més gran del PIB i de l'ocupació en el segon trimestre de l'any a causa de la pandèmia del coronavirus, segons dades del Eurostat. Concretament, la caiguda del PIB espanyol es troba en el 18,5%, gairebé set punts per sobre de la registrada en l'eurozona, que se situa en l'11,8%. A més, es tracta de la caiguda més important de la història, tenint en compte els registres que es van iniciar el 1995. En el conjunt de la Unió Europea, la disminució del PIB està quatre dècimes per sota que en la zona euro.

Aquestes dades apareixen un dia després que Espanya es converteixi al primer país de la Unió Europea en sobrepassar el mig milió de contagis per la Covid-19. Concretament, el Ministeri de Sanitat va notificar dilluns passat 26.560 nous casos acumulats des de divendres i 2.440 en les últimes 24 hores a causa dels rebrots. La xifra total s'eleva a 525.549 contagis, mentre que el total de morts ascendeix a 29.516.

El PIB cau en tots els estats membres, excepte Malta

Quant al mercat laboral, l'ocupació ha caigut en tots els estats membres, excepte en Malta. Tanmateix, el descens més gran de l'ocupació —amb un 7,5%— és el registrat en Espanya. En els mesos en què és van aplicar les mesures més restrictives per frenar l'expansió de la Covid-19, els del Eurostat apunten que Espanya ha estat el país de la Unió Europea amb més afectació pel coronavirus. Al país espanyol el segueixen, com a economies més afectades, les de Croàcia, Hongria, Grècia i Portugal. Mentre que Finlàndia, Lituània, Estònia i Irlanda són els estats que han registrat una caiguda menys pronunciada.

Quant al mercat laboral, l'eurozona va registrar una caiguda de l'ocupació del 2,9% en el segon trimestre de l'any, mentre que en el conjunt de la Unió Europea va ser del 2,7%. Espanya lidera la pèrdua d'ocupació, seguida d'Irlanda, Hongria i Estònia. Malta és l'únic estat que la veu créixer durant el segon trimestre de l'any. Luxemburg i Bèlgica registren les caigudes menys pronunciades.

D'altra banda, la vicepresidenta tercera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital del govern espanyol, Nadia Calviño, va avançar fa una setmana que l'economia creixerà més d'un 10% en el tercer trimestre. També es va mostrar positiva quant a la xifra d'afiliats a la Seguretat Social, que van augmentar en 333.000 entre juliol i agost.

Espanya es despenja de la recuperació econòmica

L'economia espanyola s'ha despenjat del procés de recuperació que experimenten la resta de grans economies europees, per la qual cosa podria afrontar un nou alentiment, segons l'última lectura de l'índex compost d'indicadors líders (CLI), dissenyat per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE).

En concret, l'índex per a Espanya es va situar en 93,2 punts l'agost, davant els 94,6 de juliol i els 94,8 d'agost. Les dades d'Espanya es diferencien així de la resta de grans economies europees, les lectures de les quals van experimentar una lleu millora durant el vuitè mes de l'any. Alemanya, l'economia més important de l'euro i de la UE, va registrar una lectura de 99,4 punts, tres dècimes més que al juliol. Del seu costat, França va avançar una dècima, fins als 97,3 punts. El mes passat, la OCDE ja va alertar que Espanya estava mostrant "signes temptatius de desacceleració" en comparació amb l'"enfortiment continuat" observat per al conjunt de la OCDE i de la zona euro.

 

Imatge principal: Un home amb màscara passa per una oficina d'ocupació aquest setembre. Foto: Europa Press