La vicepresidenta tercera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital del Govern, Nadia Calviño, ha avançat que l'economia creixerà més d'un 10% en el tercer trimestre. A més, també és positiva la xifra d'afiliats a la Seguretat Social, que ha augmentat en 333.000 entre juliol i agost. Les dades van en línia amb les previsions de l'Executiu, però estan per sota de les atorgades per l'AIReF (que calculava un repunt del 15,2% per al període).

Segons Calviño, això són previsions que cal fer amb "tota la cautela i prudència", confirmant la tendència de la recuperació econòmica en forma de V asimètrica. Això ocorre després d'una caiguda molt intensa en el segon trimestre (que va ser del 18,5 % interanual), condicionada pel control dels rebrots durant el segon tram de l'any. La ministra confia en la recuperació dels propers mesos, basant-se en l'evolució de l'ocupació i de mesures com els ERTO -recordant que el 75% dels treballadors en Expedient de Regulació d'Ocupació Temporal ja han tornat a treballar-.

Recuperació desigual

També lamenta que el canvi de tendència no es produeixi amb la "mateixa intensitat" a tots els sectors i territoris. El turisme i l'hostaleria, per exemple, presenten una afectació més important per la caiguda de la demanda i les restriccions. Segons va explicar en una intervenció telemàtica en la Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Santander, també s'ha observat la mateixa tendència en les afiliacions a la Seguretat Social. En aquest sentit, ha afirmat que les tendències de juliol i agost han estat "més positives" que en altres anys. En comparació a finals d'abril, ha afegit, hi ha hagut 440.000 afiliats més de treballadors per compte d'altri i prop de 60.000 autònoms, unes dades que "s'apropen" a les setmanes de la prepandèmia, va indicar.

La vicepresidenta ha volgut posar èmfasi, a més, en les mesures que ha pres el Govern espanyol per fer front als efectes econòmics i en el mercat de treball per la pandèmia de la Covid-19, com l'aplicació dels ERTO i els crèdits de l'ICO. En aquest sentit, va assenyalar que fins ara s'han avalat 799.635 operacions -de les quals el 98% corresponen a pimes i autònoms- per un import de més 75.000 milions d'euros, a més de la mobilització de 99.000 milions d'euros en finançament.

"Unes xifres impressionants", comenta Calviño, que ha recordat que el passat 3 de juliol es va habilitar una segona línia de 40.000 milions d'euros mitjançant la mateixa operativa d'avals públics per a projectes de més valor afegit per garantir la liquiditat en projectes de transició energètica i digitalització. En la seva intervenció, la vicepresidenta econòmica ha destacat el "paper fonamental" del sector financer per a l'estabilitat i més en "circumstàncies i conjuntures difícils com l'actual".

 

Imatge principal: La vicepresidenta tercera d'Economia, Nadia Calviño. Foto: Efe/Fernando Villar/Archiu