El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, ha dit aquest dimecres que li sembla bé l'aplicació "temporal, mesurada i millor si és en l'àmbit europeu" del límit al gas per a generació elèctrica i que així els consumidors paguin menys. Les primeres veus de les grans companyies al topall de preus proposat per la Comissió Europea, ho accepten, però també marquen límits.

Imaz ha recordat que els cicles combinats de gas, que suposen només un 20% del total de la generació, fixen el preu de totes les tecnologies. I ha indicat que, davant d'això, en un moment d'"excepcionalitat tan brutal" com el que es viu, sembla "lògic" que hi hagi una intervenció, però ha subratllat que aquesta ha de ser "respectuosa i temporal" al mercat elèctric perquè les fonts d'energia que no suporten el cost del gas tinguin un topall durant un temps i les famílies i indústries paguin l'electricitat a menors preus.

Alerten dels moviments especulatius

Per part seva, el conseller delegat d'Endesa, José Bogas, considera que posar un sostre al gas és una mesura encertada, però no està d'acord en com es reparteix el seu cost, ja que la relació de client beneficiat "no està ni molt menys clara". En aquesta línia també s'han sumat Naturgy i Iberdrola que han senyalat directament els moviments especulatius com una de les causes d'aquests preus desproporcionats i, per tant, s'ha d'evitar l'efecte contagi cap als mercats de l'electricitat. “Cal una actuació per excloure l'especulació del mercat de gas. Cal eliminar l'especulació”, ha subratllat  Francisco Reynés, president de Naturgy, durant la seva intervenció al VII Fòrum d'Energia celebrat pel diari El Economista

Les conseqüències de la guerra

A grans trets, la proposta de la Comissió es basa en estalviar electricitat amb un objectiu obligatori de reducció, un topall per a les tecnologies inframarginals com les renovables o les nuclears, recaptar beneficis extraordinaris a les companyies energètiques (el tercer punt que ha provocat les primeres reaccions citades), impulsar les renovables i suport a la liquiditat de les energètiques, així com topall al gas rus.

Cinc iniciatives que ha pronunciat la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, per respondre als "astronòmics" preus energètics: "Ens estem enfrontant a una situació extraordinària perquè Rússia no és un proveïdor fiable i està manipulant els mercats energètics", va argumentar Von der Leyen dos dies després que els ministres d'Energia de la UE es reuneixin a Brussel·les per pactar els passos següents. La principal mesura serà una proposta per limitar el preu de compra del gas rus amb l'objectiu "molt clar" de "reduir els ingressos que Putin utilitza per finançar la seva atroç guerra a Ucraïna".

Aplicació immediata

Von der Leyen ha assegurat que aquest límit al preu del gas podria ser efectiu "molt ràpid" i ha afegit que la Comissió també estudia aplicar un límit als preus del gas natural liquat (LNG) que arriba amb vaixell, encara que no és una de les cinc mesures plantejades formalment als estats membres. En segon lloc, Brussel·les proposarà als 27, "un límit sobre els beneficis que produeixen electricitat a baix cost", com les renovables, la nuclear o la hidràulica, i que estan registrant uns ingressos "inesperats" amb què "mai van comptar, mai van somiar, que no poden invertir tan ràpid" i que "no reflecteixen els costos de producció". En línia amb l'estalvi voluntari del 15% de gas acordat el juliol passat pels països de la UE, Brussel·les proposa ara una reducció obligatòria del consum elèctric als pics de demanda: "Necessitem una estratègia per aplanar els pics que impulsen el preu d'electricitat. Proposarem un objectiu obligatori per reduir l'ús d'electricitat a les hores amb pics" ha conclòs.

Aquestes iniciatives se sumen als esforços de la Unió Europea per allunyar-se acceleradament del gas rus, que essencialment passen per diversificar proveïdors, augmentant les importacions dels Estats Units, Noruega, Algèria, Nigèria o l'Azerbaidjan, reduir consum de gas i omplir les reserves. Actualment està al 82% i invertir "massivament" en fonts de generació renovable.