Pimec celebra aquest dimarts unes eleccions especials, ja que és el primer cop en la història de la patronal que dues candidatures aspiren als òrgans de govern de l’entitat representant de les pimes de Catalunya. D'una banda, aspira a la presidència el secretari general de Pimec, Antoni Cañete, després que el president sortint d'entitat, Josep González, deixés el càrrec a principis de febrer. La candidatura Activisme Empresarial de Cañete busca “preservar” l’essència de la patronal, alhora que vol posar les pimes al "pont de comandament". 

D'altra banda, la nova candidatura de l’empresari Pere Barrios, EinesPimec, vol convertir Pimec en la primera patronal de Catalunya, i vol que aquesta sigui independentista, tal com són, segons el candidat, molts dels empresaris i empresàries del país. La candidatura de Barrios compta amb el suport de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Eines de País, la qual va portar l’independentisme a la Cambra de Comerç de Barcelona l’any 2019.

Pimec es debat aquest dimarts, doncs, entre el continuisme de la candidatura de Cañete, que es defineix com a "apolítica", o l’opció independentista de Barrios, qui vol acabar amb el “tarannà” que ha tingut l’entitat fins ara.

Continuisme i polítiques empresarials

El fins ara secretari general, Antoni Cañete, vol evitar que la patronal de les pimes sigui “polititzada” i “instrumentalitzada” per la candidatura alternativa i vol seguir fent "polítiques econòmiques i empresarials". Per això, vol fer partícips els empresaris i empresàries d’aquest procés amb el seu Activisme Empresarial, el qual situï a les pimes al “pont de comandament” per construir el "model econòmic i social del país". 

Cañete González Pimec - ACNEl president sortint de Pimec, Josep González, i el secretari general, Antoni Cañete, qui ara aspira a la presidència de la patronal. / ACN

Cañete també defensa un capitalisme més inclusiu, que s'oposi als "mercats regulats o de rendes" que provoquen un encariment dels preus i que resten competitivitat en l'àmbit internacional. Alhora, creu necessària la col·laboració publicoprivada, fomentar la igualtat de gènere o la representativitat territorial i sectorial a la patronal, entre altres punts del seu programa.

Independentisme i renovació

Barrios porta a les eleccions la primera candidatura alternativa de la patronal i, en aquest cas, independentista. EinesPimec vol un president que sigui empresari, tal com reivindica el seu candidat capdavanter, així com convertir la patronal en "l'única" de Catalunya, atès l'important pes que tenen les pimes en el teixit empresarial català.

Pere Barrios  - Vicepresident Cambra Barcelona - Marc OrtínEl candidat d'EinesPimec, Pere Barrios, també actual vicepresident segon de la Cambra de Comerç de Barcelona. / Marc Ortín

El candidat d'EinesPimec vol "renovar" la patronal i acabar amb el "tarannà imposant" que aquesta ha tingut fins ara. Barrios ha denunciat reiteradament "desigualats" i va presentar aquest dilluns al·legacions a la Junta Electoral de Pimec per una sèrie d'"irregularitats" detectades durant el procés electoral.

Barrios també aspira a fer Pimec partícip dels convenis col·lectius, proposant-hi noves figures, així com a convertir-la en un  "partner" de les empreses, amb els millors experts per tal de donar assessorament, entre altres propostes.