Nou ball de cadires a la Cambra de Comerç de Barcelona. Avui, 9 de juliol, finalitza el termini per tal que les empreses que no havien recollit la credencial per formar part del ple cameral ho facin. Una d'aquestes és Magma Disseny de Toni Clariana, la cadira de plata que ElNacional.cat ja va avançar que no havia complert amb el compromís de pagament, i que finalment s'ha confirmat que no formarà part del ple. La segona: Avant Telecom & Urbotics, de la candidatura Eines de País, representada per Jordi Alvinyà, va guanyar l'epígraf 10.3 de Transport, emmagatzematge i comunicacions amb 82 vots, però no ha assumit la cadira "per motius personals". 

D'aquesta manera, quan una empresa renuncia al seu lloc, la cadira es proposa a la següent empresa més votada. En aquest cas, l'empresa més votada després d'Avant Telecom va ser Infinit Air, amb 72 vots i liderada per la pilot Mercè Martí. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, Martí està disposada a assumir la cadira i ja s'ha reunit amb alguns membres de la Cambra de Joan Canadell. Alhora, la pilot formarà tàndem amb la vicepresidenta Mònica Roca en la nova comissió d'espai i aeronàutica, que existirà per primera vegada i estarà liderada per dues dones. 

En declaracions a aquest mitjà, Mercè Martí assevera que "m'han ofert un projecte engrescador i també el fet de poder formar part d'aquesta comissió d'espai i aeronàutica em fa molta il·lusió". Martí és pilot i empresària i membre de FemCat des de fa més de 6 anys, i per tant "hi ha una sensibilitat per part de la nostra empresa a col·laborar en allò que pugui millorar la competitivitat de l'economia catalana, i al final l'important és que estem sumant sinergies", explica. 

Amb tot, Eines de País no perd la majoria i l'independentisme manté la governança a la Cambra. Tot i que Infinit Air forma part de la candidatura d'Enric Crous i José María Torres, fonts de la candidatura independentista asseguren que Martí els ha donat el suport i que "hi ha un gran compromís". A més, amb la renúncia de Magma Disseny, el ple queda en 59 membres en comptes de 60 fins que una altra empresa disposada a pagar els 75.000 euros anuals no agafi el compromís. Així, Eines manté la majoria i les decisions del comitè executiu tiren endavant. 

La cadira morosa

Pel que fa a la cadira de plata que ha decidit no pagar tot i el compromís que havia establert amb la Cambra, l'equip de Canadell es planteja emprendre accions legals, "però encara no hi ha res en ferm". Toni Clariana, representant de Magma Disseny i qui havia de seure al costat de les 13 empreses restants de major aportació econòmica, com són CaixaBank, Criteria Caixa, Naturgy, Abertis, Agbar, Banc Sabadell, Banco Mediolanum, Indra, Deloitte, PwC, Hotels Catalonia, Damm i RACC, finalment es desdiu del compromís. 

"Alguna cosa hem de fer, perquè aquesta empresa està incomplint un acord de pagament amb una institució i això no es pot fer", asseguren fonts d'El Nacional. Alhora, aquesta cadira vacant s'haurà d'ocupar per una altra empresa disposada a pagar un mínim de 75.000 euros, "perquè així ho obliguen els estatuts de la Cambra", almenys fins la propera legislatura. Amb tot, el president de la Cambra ja va afirmar que "ja tenen alguns candidats, i la nostra idea seria que la cadira l'ocupés una associació d'empreses per donar veu a més gent". En aquesta línia, doncs, es tornarà a obrir un període en què aquelles empreses que vulguin -i puguin- formar part del ple per un mínim de 75.000 euros anuals es postulin per ocupar la cadira orfe de Magma. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat