El sistema de finançament de la Cambra de Comerç de Barcelona és complex. Dels 18 milions d'euros anuals que té de pressupost, prop d'1,1 milions provenen de les 14 empreses que hi fan l'aportació econòmica més gran, altrament anomenades 'cadires de plata'. Es tracta de 14 grans empreses ―suposadament escollides en funció de la seva oferta d'aportació econòmica― que pel fet d'abonar un mínim de 75.000 euros anuals, tenen un lloc al ple de la institució, amb dret a vot. Actualment aquestes empreses són CaixaBank, Criteria Caixa, Naturgy, Abertis, Agbar, Banc Sabadell, Banco Mediolanum, Indra, Deloitte, PwC, Hotels Catalonia, Damm, RACC i Magma Disseny. Però com es trien aquestes empreses? 

D'entre totes elles, conegudes per ser grans companyies amb una alta facturació, despunta el nom d'una desconeguda: Magma Disseny. Una empresa que, segons ha pogut saber ElNacional.cat, encara no ha abonat la quantitat dels 75.000 euros i tampoc no ha recollit la credencial per formar part del ple. El seu president i representant a la Cambra, Toni Clariana, no es va presentar el 17 de juny a la Casa de la Llotja, dia en què es constituïa el ple cameral i que es ratificava Joan Canadell com el nou president, en relleu de Miquel Valls

Tota la resta d'empreses han abonat els diners i han recollit l'acta, exceptuant la citada, si bé encara té de termini fins al 9 de juliol per fer el pas de pagar la quantitat i emprar la cadira, però fonts d'aquest mitjà asseguren que "no ho farà". Segons fonts de la Cambra, "no ha donat cap explicació a la institució, però fins al dia 9 de juliol no se li pot exigir res". Val a dir, però, que aquesta empresa, dedicada a projectes de disseny multidisciplinars, té una facturació de 323.000 euros anuals ―en xifres del 2016― i uns beneficis de 258 euros; un balanç lluny d'arribar al de les altres 13 empreses, i que difícilment podria abonar 75.000 euros anuals "de manera voluntària", que és l'objectiu inicial del mètode. 

És per aquest motiu que diverses fonts properes a les eleccions camerals asseguren que "probablement ja no pagaran i deixaran la cadira vacant". Però poden no pagar quan ja tenen un compromís amb la Cambra? "No ens estranyaria que es declaressin insolvents", expliquen les fonts, "de manera que s'evitarien qualsevol imposició que la Cambra pogués posar". Alhora, fonts properes a l'antiga Cambra de Miquel Valls vinculen Clariana amb l'equip de l'excandidat a la Cambra, Carles Tusquets, i el seu cap de campanya, Pau Herrera. "Es volien assegurar una cadira més d'entre les 14 i van tirar per aquí, però com no els ha sortit bé la jugada, ara Magma no pot pagar-ho", diuen els crítics. 

De fet, Pau Herrera és el president de la comissió executiva del Centre de Disseny de Barcelona (CDB), on també hi ha el secretari general de la Cambra, Xavier Carbonell, en representació de la institució, i Toni Clariana n'és vocal. Tusquets, Herrera i el seu equip són els mateixos que han emprès accions legals contra la Conselleria d'Empresa i les empreses que s'encarregaven del vot electrònic per les eleccions de la Cambra, i els mateixos que van intentar aturar el ple constituent del passat 17 de juny. 

Finalment, en cas que Magma no acabi ocupant la cadira, aquesta quedarà vacant, i "probablement s'haurà d'obrir el procés altra vegada perquè l'ocupi una altra empresa", asseguren fonts tècniques de la Cambra. "Dependrà de com ho vulgui fer el nou president", apunten, però els estatuts estipulen que el ple el conformin 60 membres, no 59, expliquen. 

La tria, "opaca"

El procés d'elecció d'aquestes 14 empreses és el següent: entre els dies 12 i  25 de febrer les empreses que volguessin podien presentar una oferta d'abonament anual a la Cambra, en què el mínim partint era de 75.000 euros, segons l’acord pres pel comitè executiu de la Cambra en la seva sessió de 22 de gener del 2018. A partir d'aquí, un cop rebudes totes les ofertes, la Cambra escollia les 14 que haguessin ofert més diners. 

Per presentar-se a la Cambra com una de les 14 empreses de major aportació econòmica, la institució requereix presentar una manifestació de compromís econòmic per a tot el mandat i el model de poders especials signats. És cert que el compromís econòmic no requereix aval.

Curiosament, només s'hi van presentar 14 empreses, just el nombre de cadires a omplir, i totes amb una aportació de 75.000 euros, ni més ni menys. "Els tractes amb les 14 empreses els va portar el Miquel Valls personalment a porta tancada uns mesos abans de les eleccions", apunten fonts del ple de l'antiga Cambra. "Sempre va ser tot molt opac i blindat, i a part d'ell i el seu equip, la resta no en sabíem res, però ho vèiem". 

De fet, la candidatura del financer Carles Tusquets, president del Banco Mediolanum, va ser titllada des del primer moment de ser "la continuista". Tusquets assegurava: "Jo de continuista no en tinc res, perquè no he estat mai a la Cambra", però els més crítics amb el banquer acusaven la seva campanya d'estar "finançada per la Cambra de Valls". A aquestes acusacions, el mateix Tusquets responia en una entrevista a ElNacional.cat: "Aquesta campanya està finançada bàsicament per la meva butxaca, i punt. La Cambra, ni un duro, i si algú ho diu el portaré a penals, que això és molt seriós". Amb tot, algú ho va dir, sense anar més lluny, la candidatura d'Enric Crous i José María Torres ho van denunciar públicament en un acte de la seva campanya i no han anat pas a penals. 

Ara, mesos després i un cop s'han quedat amb només 3 escons del ple cameral, quan es postulaven com una de les candidatures favorites, van sortint més coses. Són la cara de l'establishment, que encara no ha assumit la derrota i es nega a resignar-se a una Cambra governada per una majoria absoluta independentista. Encara pendents de com evolucionarà el recurs d'alçada imposat i si finalment s'empraran mesures cautelars, la nova Cambra i la Conselleria d'Empresa estan tranquils: "No creiem que tot això arribi enlloc".