No és habitual que l'economia es mulli en qüestions polítiques. De fet, acostuma a voler-les defugir. Però en els últims mesos, aquesta tendència s'està revertint i cada vegada són més els agents internacionals que analitzen el procés català en les seves anàlisis econòmiques i donen per fet que el referèndum se celebrarà. El Deutsche Bank i Fitch en són dos dels grans capdavanters mentre que Bloomberg i Moody's prefereixen analitzar-ne la situació actual. I tot plegat, coincidint amb el viatge que el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, farà aquesta setmana als Estats Units per reunir-se amb inversors nord-americans en vista de la hipòtesi creixent que Catalunya pugui tornar a emetre deute als mercats en els pròxims mesos i al marge del FLA

Ara bé, des del Govern reiteren la seva posició: Junqueras no pretén aprofitar la visita per demanar suport financer als inversors nord-americans de cara al referèndum o la independència.

Deutsche Bank: Els escenaris del referèndum

En els quatre mesos que han passat del 2017, el Deutsche Bank ja ha aconsellat fins a dues vegades als inversors que estiguin atents a la celebració del referèndum català. L'entitat alemanya ho assenyala com una de les qüestions rellevants a l'hora d'invertir al 2017 juntament amb altres temes econòmics i financers com el mandat de Donald Trump, el Brèxit o la inflació europea, entre d'altres.

El Deutsche Bank dedica un segon informe al procés català i anticipa que el referèndum es farà malgrat anar en contra de la Constitució espanyola. No descarta que quedi prohibit l'accés als centres de votació però deixa oberta la possibilitat que se celebri de forma conjunta el referèndum i les eleccions autonòmiques. En aquest sentit, destaca que "aquesta estratègia podria posar el govern espanyol en una difícil posició perquè no els seria fàcil aturar la votació del referèndum i permetre la votació regional". Tampoc descarta l'aplicació de l'article 155 de la Constitució del govern espanyol per tal de suspendre l'autonomia de Catalunya, però fins i tot així, alerta que qui en sortiria beneficiat seria l'independentisme. 

Sigui quin sigui l'escenari, l'entitat presidida per John Cryan insisteix que el referèndum no té aturador. I malgrat que no entén que hi hagi un gran risc d'independència de Catalunya ja que considera que no hi haurà un prou participació com per implementar-la unilateralment, sí que s'atreveix fins i tot a donar un pas més enllà. En l'estudi Better off on their own?, preveu que tant Catalunya com Escòcia guanyarien "un grau substancial de prosperitat gràcies a la independència".  

Fitch: El referèndum es farà al setembre

En la mateixa línia que el Deutsche Bank, Fitch també inclou el referèndum entre els temes destacats de l'any en l'informe BMI Research sobre valoració de riscos a Espanya. I no només l'afegeix com a futurible sinó que directament ja el dona per fet amb data inclosa: "Està planejat pel setembre del 2017 un referèndum sobre la independència de Catalunya". Ara bé, no dubta en cap moment que el govern espanyol "rebutjarà reconèixer la seva validesa independentment del seu resultat final". 

Amb la celebració del referèndum, l'agència nord-americana de qualificació creditícia alerta que l'executiu presidit per Mariano Rajoy "s'enfrontarà a un parlament fragmentat" i dificultarà el procés legislatiu de la cambra. Tot i això, anticipa que "hi ha poca voluntat política per forçar unes eleccions anticipades" a Espanya, per la qual cosa considera que "el govern espanyol es mantindrà almenys fins al 2018". 

Bloomberg: Independència "tan aviat com sigui possible"

Una de les grans companyies financeres de dades i notícies dels Estats Units com Bloomberg també es fa sovint ressò del procés de Catalunya. En el seu últim article, posa l'accent en el fet que "el Govern dirigit per Carles Puigdemont està empenyent a celebrar un referèndum sobre la independència tan aviat com sigui possible aquest any". I partidari de no anticipar esdeveniments, es limita als fets: "Una ferotge oposició del president espanyol Mariano Rajoy". 

Tornant a l'economia, posa de manifest que Catalunya és "la regió econòmica més gran d'Espanya". I encara més, en un informe previ titulat com a Catalonia des d'on fa un recull de la situació actual, el bagatge o els arguments per la independència, hi afegeix també un parell de dades: Catalunya suposa un 16% de la població del conjunt d'Espanya i la cinquena part del seu PIB. 

Moody's: "A Espanya no li interessa que Catalunya faci fallida"

"Tensions independentistes". Així és com l'agència nord-americana de ràting Moody's descriu de la mà de l'analista Marisol Blázquez la relació entre Catalunya i Espanya. El seu diagnòstic és clar i contundent: "A Espanya no li interessa que Catalunya faci fallida". I és que entén que un impagament de Catalunya podria interpretar-se als mercats financers com un default d'Espanya. "Fins ara no hem viscut un moment d'alta tensió i en un moment així no sabem què pot passar", afegia a començaments de febrer. 

Tot i això, tant Fitch com Moody's i S&P van suspendre el bo de la Generalitat al llarg del 2016 amb una qualificació creditícia a la baixa: "inversió especulativa" o "qualitat de crèdit qüestionable" per "la debilitat de la seva posició fiscal". Sobre això, el diputat de Junts pel Sí Oriol Amat explicava en una entrevista a El Nacional el següent: "Catalunya té un ràting escombraria pel dèficit i pel tracte injust que rebem per part de l’Estat que frena el nostre potencial". 

Sigui com sigui, el referèndum és a l'ordre del dia de les anàlisis econòmiques. I això que és ben sabut que a l'economia no li agrada mullar-se en qüestions polítiques, i encara menys si són internacionals.