El viatge del vicepresident del Govern català, Oriol Junqueras, als Estats Units per reunir-se amb inversors nord-americans ha centrat l'atenció aquest dimarts d'un dels grans mitjans de comunicació del país, Bloomberg. En una notícia publicada pel seu corresponsal a Espanya, expliquen que "les autoritats catalanes, liderades pel vicepresident" viatjaran als EUA on es reuniran representants d'inversors institucionals en deute, davant la hipòtesi que Catalunya pugui tornar a emetre deute, "en una regió que està pressionant per independitzar-se d'Espanya".

El diari, que ha entrevistat al secretari econòmic Pere Aragonès per fer la notícia, assegura que es reunirà amb gestors d'actius i inversors bancaris nord-americans en el seu viatge a Nova York, de la mateixa manera que ja ho va fer a Londres a principis d'aquest any. 

Bloomberg també posa l'accent en el procés català. "El Govern dirigit per Carles Puigdemont està empenyent a celebrar un referèndum sobre la independència tan aviat com sigui possible aquest any", assegura el diari, que senyala Catalunya com a "la regió econòmica més gran d'Espanya, i remarca la oposició "ferotge" del president Mariano Rajoy a que el referèndum se celebri.

El viatge del vicepresident

Junqueras sortirà de Barcelona el diumenge 30 d'abril i tornarà el dissabte 6 de maig, i visitarà durant aquesta setmana tant Miami com Nova York. Durant aquests dies, el vicepresident preveu mantenir trobades privades amb representants d'inversors institucionals en deute i escoltar l'opinió de tenidors i col·locadors de deute davant la hipòtesi que Catalunya pugui tornar a emetre deute. 

Segons el Govern, no es marquen un calendari per tornar a emetre deute en els mercats, però tenen clar que, amb independència dels esdeveniments polítics, tard o d'hora Catalunya tornarà als mercats. Per això, volen escoltar els experts en la matèria dels EUA. Junqueras, a més, aprofitarà el viatge per explicar a aquests actors econòmics la marxa de l'economia catalana, que té en circulació deute per valor d'uns 6.000 milions d'euros i que preveu créixer aquest any un 2,7%. 

L'agenda pública del vicepresident preveu una visita a les instal·lacions d'Acció a Miami, a instal·lacions que té el grup Mediapro en aquesta ciutat, així com trobades amb autoritats, empresaris i representants de la comunitat catalana. A Nova York es preveu que es reuneixi amb representants del FC Barcelona i que participi en la presentació de la pel·lícula Barcelona, la rosa de fuego, produïda per Mediapro. 

Tot i això, des del Govern asseguren que Junqueras no pretenen aprofitar aquesta visita per demanar suport financer a aquesta mena d'inversors davant una hipotètica independència de Catalunya.