El ministre d’Economia en funcions, Luis de Guindos, ha advertit avui en una entrevista a la COPE que l’economia es pot “desaccelerar” si es manté l’actual situació de govern en funcions.

El ministre ha explicat que l’actual executiu no pot elaborar uns nous pressupostos, ni aprovar lleis econòmiques de pes o ajustar el dèficit públic als nivells que exigeix la UE i que això tindrà efectes, especialment d’alentiment de l’economia i de desconfiança dels mercats internacionals. En aquest sentit, De Guindos ha previst que “serà molt difícil” que l’Estat disposi de pressupostos per al 2017 si la investidura de Mariano Rajoy es demora fins després de les eleccions basques.

“Hi havia una inèrcia molt forta a l’economia espanyola, que havia començat a guanyar competitivitat des de 2012 i que ha emprès mesures estructurals com disposar d’un sector bancari sanejat, però cal mirar més enllà. Hi ha una desacceleració de l’economia segons marquen els indicadors d’opinió i la demanda de crèdit per part de les empreses. Per tant, si no es prenen mesures addicionals i es manté Espanya en aquesta situació d’impàs, l’economia es desaccelerarà”, ha argumentat el ministre.

És per això que De Guindos ha afirmat que “les bones dades econòmiques no ens han de fer pensar que la bonança durarà per sempre. La falta de govern s’acabarà notant i l’economia espanyola es desaccelerarà. No podem arribar a aquest punt a Espanya”. Com a exemple, el ministre ha assenyalat que la CNMV ha de renovar la seva presidenta i la seva vicepresidenta a l’octubre, però que si el govern espanyol està en funcions no les podrà substituir: “Es paralitzen els mercats de capitals a Espanya”, ha alertat el ministre.

Informe de mesures

Amb tot, De Guindos ha avançat que el 15 d’octubre el govern espanyol hauria de presentar a Brussel·les l’informe de mesures per complir amb el límit de dèficit públic del 4,6% per aquest 2016 i del 3,1% per l’any vinent, així com el projecte de pressupost per 2017.

Tanmateix, ha reiterat que no es poden aprovar ni presentar a la UE uns nous comptes públics de l’Estat amb un govern en funcions. “En aquest cas, s’enviarà un pressupost prorrogat, sense actuacions noves de política econòmica, i això no permetrà complir amb els compromisos amb Brussel·les”, ha conclòs.

El ministre també ha avançat que caldran “mesures fonamentals” per lluitar contra la caiguda d’ingressos públics, especialment en l’impost de societats, que es podrien aprovar a través d’un decret llei per eliminar certes desgravacions a empreses, que han llastat la recaptació d’aquest gravamen.

Finalment, De Guindos ha previst que l’economia espanyola mantindrà el seu ritme de creixement per sobre del 3% i ha demanat als partits que evitin unes terceres eleccions, que “serien una tortura per a la societat espanyola”.