Dia de guanys per la banca. La decisió d'ahir al vespre del Suprem respecte l'impost de les hipoteques, que acaba amb l'embolic dels darrers 20 dies i deixa les coses tal com estaven -seguirà sent el client qui pagui l'impost- ja comença a veure's reflectit a l'Ibex, que s'ha llevat amb tots els bancs en positiu. 

Així doncs, tot i les crítiques massives que va rebre el Suprem per aquesta resolució final, ahir va ser un dia de celebració per la banca i l'augment de la cotització a les seves accions n'és la ressaca. Els sis bancs espanyols de l'Ibex cotitzen tots a l'alça des de primera hora del matí, i a quarts d'onze el selectiu en total ja creix a ritmes de l'1,83%, sobrepassant els 9.000 punts que feia dies que havia perdut. 

borsadiadespressuprem

Els bancs estan registrant forts guanys sobretot els títols de Banc Sabadell i de CaixaBank, que a les 9h30 del matí estaven guanyant el 6% i el 5,2%, respectivament. Els altres bancs arrossegaven fortes pujades com el cas de Bankia, el 4,56%, Bankinter, el 3,98%, el Santander, 3,67% i el BBVA, 3,05%.

El Suprem recula

La decisió del Tribunal Suprem es va conèixer ahir, dimarts 6 de novembre, a quarts de 9 del vespre, després de més de quinze hores de reunió. Aquest gir sobtat, que determina que continuarà sent el client qui pagui l'impost hipotecari, arribava amb els 28 magistrats del Suprem dividits: 15 vots a favor i 13 en contra. 

Es tracta d'un fet sense precedents, després que fa 20 dies el Suprem sentenciés que era la banca i no el client qui havia de pagar l'impost d'actes jurídics documentats (AJD) i congelés aquesta decisió l'endemà, convocant el Ple de la Sala que va acabar la deliberació ahir.

Així doncs, el canvi de criteri s'ha decidit amb grans discrepàncies entre els magistrats, però la pressió que ha exercit el sector bancari ha acabat guanyant ―tot i haver gran part dels magistrats declarats clarament en contra―. Amb tot, el Suprem ha explicat que les sentències que justifiquen aquesta decisió no es publicaran fins d'aquí a uns dies; però aquest dimarts ja s'ha establert la jurisprudència definitiva. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat