La crisi del coronavirus està deixant el teixit empresarial de Catalunya entre l’espasa i la paret i amb molts dubtes sobre com subsistir a aquesta aturada de l’activitat. Per respondre algunes d’aquestes preguntes, avui hem tingut amb nosaltres al catedràtic en economia Santiago Niño Becerra, a qui, en una entrevista per videoconferència, li traslladem les qüestions que els socis del Club d'ElNacional ens han fet arribar. 

Podeu veure l'entrevista completa al vídeo següent: 

 

Tot s'ha de dir: Niño Becerra no es mostra massa optimista amb la crisi de la pandèmia, i està segur que "al setembre, Espanya tindrà uns números que forçaran el rescat. Tot dependrà de si convé als que rescaten. Sinó, serà intervinguda, que és més estètic". Com ja ha fet diverses vegades, el professor recorda que "el virus no ha estat l'inici d'aquesta caiguda en picat, sinó que el virus va arribar que l'economia espanyola ja estava malament". Segons l'economista, aquesta és la clau per la qual Espanya és dels països més tocats econòmicament de tot Europa, i considera que serà "inevitable" que s'hagi d'intervenir. 

Becerra, que en el seu darrer llibre El Crash. Tercera Fase parlava de la tercera part d'una crisi començada el 2008, explica que la pandèmia ha accelerat tot el que aquesta crisi comporta. I fa èmfasi, sobretot, en la confiança, tant empresarial com de la ciutadania. I segons el catedràtic, el problema és que és un peix que es mossega la cua: "el nivell de confiança del consumidor va lligat al seu nivell de renda, també. I la renda a les empreses". Un moment en què les butxaques de la gent es buiden, recuperar la confiança és difícil en tots els aspectes, explica. 

Amb el catedràtic i les preguntes dels lectors aprofitem per repassar diverses preocupacions d'aquesta crisi. D'entrada, les esgarrifoses dades de l'atur i la caiguda de l'ocupació, l'augment dels ERTO i la pregunta crucial, que planteja el mateix professor: "Quantes d'aquestes persones que estan avui dia en atur temporal per un ERTO tornaran a incorporar-se?"

Avui, dia en què s'ha aprovat una quarta pròrroga de l'estat d'alarma, no podia faltar comentar-ho amb Becerra. Però quines implicacions econòmiques té l'estat d'alarma? "Un estat d'alarma té una implicació tremenda a nivell econòmic perquè significa que la situació no està normalitzada i, per altra banda, crea incertesa", explica l'economista. 

 

"Aquesta crisi ha tingut uns quants beneficiats i una gran massa perjudicada", considera. I a nivell polític i de recentralització, Niño Becerra creu que "la recentralització només es donarà en moments puntuals, però que en cap cas anem cap aquí". A nivell català, assevera que "l'economia de Catalunya des d'una perspectiva estructural està més a prop d'Àustria que no pas d'Extremadura, això és un fet".

 

En una conversa de pràcticament una hora, repassem amb Niño Becerra també altres qüestions com l'informe de Morgan Stanley, la qualitat del deute espanyol, de la fi del diner en efectiu i el control que això suposa, l'eradicació de la necessitat del concepte del poble, les implicacions polítiques i el futur d'Europa després de la pandèmia.