Noves pèrdues a la borsa espanyola pel coronavirus. L'Ibex ha mantingut el verd en els darrers compassos de la sessió d'aquest divendres, però ha tancat la primera setmana de confinament i en estat d'alarma amb unes pèrdues acumulades del 2,8%. Amb tot, ha acabat la sessió d'aquest divendres amb una pujada del 0,74% i 6.443,30 punts. 

Amb tot, fa dos dies que sembla que els inversors són més optimistes, i aquest divendres la borsa espanyola ha obert la sessió amb una pujada del 3,5%, situant-se per sobre els 6.620 punts, encara animada per la injecció de liquiditat del Banc Central Europeu (BCE). Encara no una hora després d'obrir, l'augment ja superava el 4,3%, i el verd s'ha mantingut pràcticament al llarg de tota la sessió, tot i que s'ha anat moderant. 

La coordinació dels bancs centrals, el préstec de quantitats rellevants per dotar de liquiditat a el sistema financer i els plans dels governs per impedir el col·lapse econòmic sobrevingut han suavitzat la situació en uns mercats nerviosos per les perspectives negatives. La setmana passada la borsa espanyola va caure el 20,85%.

Dels grans valors ha destacat la caiguda del 18,22% de Repsol, d'acord amb l'abaratiment del petroli (el barril de Brent va arribar a baixar a 25 dòlars aquesta setmana), mentre que Banco Santander ha perdut el 6,58% i BBVA, el 5,21%.

L'Ibex manté la treva

Amb la pujada d'avui, la borsa espanyola manté la treva que inici ahir, quan va tancar recuperant un 1,93% gràcies a les mesures anunciades d'urgència per fer front al coronavirus per alguns bancs centrals com el Banc d'Anglaterra, i sobre tot, del Banc Central Europeu (BCE), que va llançar un programa de compra de deute per import de 750.000 milions d'euros.

Aquest programa també va suposar un alleujament per al mercat de deute, on les principals primes de risc dels països europeus es van relaxar. En l'obertura d'aquest divendres, el rendiment de el bo espanyol a deu anys baixa al 0,762%, amb la prima de risc en 104 punts bàsics. També es recupera el preu del cru, que després de rebotar ahir el 9% des de mínims des de 2003, puja avui més d'un 6%, i supera els 30 dòlars el barril.

Alhora, la Borsa espanyola intenta mantenir la tendència positiva iniciada ahir també recolzada en la referència de Wall Street, que també va tancar amb guanys, del 0,95%, tot i conèixer-se que el nombre de sol·licituds de subsidi per desocupació als EUA va augmentar per sobre del que s'esperava la setmana passada, fins a 281.000 peticions, una dada que mostra l'impacte que està tenint en l'economia l'expansió del coronavirus.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat