El president de la patronal catalana Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha enviat una carta a la cancellera alemanya, Angela Merkel, en què li demana de liderar una emissió de coronabons per valor d'1,5 bilions d'euros, amb càrrec a la UE, davant de la pandèmia del coronavirus.

Sánchez Llibre proposa en la seva missiva que aquesta emissió mutualitzada sigui reemborsable en 100 anys i sense interessos, comprada pel Banc Central Europeu (BCE) i el Banc Europeu d'Inversions (BEI) i transferida als estats membres en proporció amb el PIB i a l'impacte de la crisi del coronavirus en cada economia, segons un comunicat de Foment.

La patronal escriu la carta com a membre de Fodere (que agrupa les 5 patronals de les regions més industrialitzades d'Europa: Piemont, Ginebra, Baden-Württemberg, Rhône-Alps, Catalunya) i ha enviat còpia als presidents d'Espanya, França, Itàlia, de l'Eurogrup, del Consell Europeu, de la CE i del Parlament Europeu; al vicepresident del BCE; al president de la CEOE i als dirigents de Fodere.

Sánchez Llibre destaca a la seva carta que Alemanya no va decebre Europa en fundar-se la UE i "tampoc no ho farà durant aquest període, l'experiència més crítica a Europa des de 1945" i en ple debat sobre la necessitat d'emetre deute conjunt amb garantia solidària.

Implicació del BCE i el BEI

Foment afegeix que, "a diferència de l'ocorregut durant la crisi iniciada el 2008, és necessari ara que el BCE i el BEI s'impliquin a fons i injectin liquiditat" per a les indústries i el teixit empresarial.

Planteja que ambdues institucions financeres comprin l'emissió de deute i la transfereixin als estats membres segons el seu PIB i l'impacte del coronavirus en cada un; i també proposa un control rigorós per garantir l'ús adequat d'aquest finançament i que s'adapti a les directrius de la UE.

Europa més forta

La carta comparteix les declaracions de Merkel sobre una Europa més forta en interès de tots: "Haurem de demostrar que estem llestos per defensar i enfortir Europa", diu, i afegeix que a Alemanya li interessa que Europa surti més forta d'aquesta prova perquè, perquè Alemanya vagi bé, Europa primer ha d'anar bé. L'única resposta és més Europa, una Europa més forta, una Europa eficient, en tots els seus estats membres," al·lega el president de la patronal parafrasejant la cancellera.

Sánchez Llibre destaca que els coronabons són imprescindibles per "implementar amb precisió aquestes afirmacions i enfortir Europa davant una pandèmia impredictible, la responsabilitat de la qual no pot atribuir-se a cap dels estats membres."

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat