La cancellera alemanya, Angela Merkel, s'ha oposat aquesta tarda públicament als coronabonus i ha tancat d'aquesta manera la porta al pla Marshall que reclamava el president espanyol, Pedro Sánchez, per després de la pandèmia del coronavirus. Ni Alemanya, ni Àustria, ni Holanda, ni tampoc els països bàltics, Suècia i Dinamarca volen sufragar aquestes ajudes a Espanya i Itàlia, als que acusen de malgastadors.

Segons informa l'agència alemanya DPA, Merkel ha indicat en una videoconferència prèvia a la cimera comunitària prevista per avui, que no hi ha "consens polític" per emetre coronabonus.

Els comentaris de la cancellera s'han produit quan els ministres de finances de la UE intenten tan sols un conjunt de mesures fiscals per combatre la caiguda econòmica de la pandèmia de coronavirus, després d’haver aconseguit superar diferències a principis d’aquesta setmana.

El malestar dels països del centre i nord d'Europa amb l'actitud espanyola és evident. "No podem acceptar una mutualització del deute. És immoral que els països que incompleixen les regles en els bons moments, exigeixin solidaritat en els dolents". Així de contundent ha estat el ministre de Finances d'Àustria, un dels socis de la Unió Europea (UE) que s'oposa als denominats "coronabons" que tant demanen Espanya i Itàlia.

Unes declaracions que sustenta amb les dades del deute. Àustria ha passat d'un deute del 65% del PIB el 2007 al 71,8% el 2019. Pel seu costat, Espanya va passar del 35,8% al 98,9% en el mateix període, i a Itàlia va passar del 103,9% al 138% en aquests anys, incomplint els objectius marcats per la institució.