El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha avisat que exigirà a Treball i al ministeri la revisió posterior dels ERTO que s'hagin tramitat per silenci administratiu davant la crisi del coronavirus. Pacheco ha admès que en el moment de presentar-se els expedients les administracions públiques patien una "falta de recursos per poder fer un seguiment exhaustiu de les condicions" i ha advertit que el sindicat té documentades "actuacions molt concretes" i "desenes de denúncies" cada setmana i "tenen molt clar" que hi ha pogut haver frau. CCOO també reclamarà informació "immediat" sobre els prestacions que es cobraran al maig i ha exigit que cap afectat per ERTO del març o l'abril es quedi a fora.

"Aquesta feina, el sindicat ni la dona per acabada ni la tenim acabada", ha subratllat el secretari general de CCOO a Catalunya en la seva intervenció assemblea de delegats telemàtica, amb el lema 'Hauran de comptar amb nosaltres' i en la qual hi han participat diferents representants de sectors essencials durant aquesta crisi en què han denunciat les mancances de protecció per desenvolupar la seva feina.

En un comunicat, el sindicat ha reclamat informació immediata sobre les prestacions que es cobraran al maig i ha exigit que cap afectat per ERTO al març o a l'abril quedi fora. CCOO ha posat l'exemple de l'empresa afiliada d'Aramark Servicios Integrales, de 1.300 treballadors i formada per dones en un 85%. L'ERTO es va registrar el 26 de març i tot i tenir constància que el SEPE té el seu expedient des de principis d'aquest mes no han cobrat cap prestació.

CCOO ha afirmat que és conscient de la sobrecàrrega de feina dels funcionaris dels Serveis Públics d'ocupació amb una "allau de demandes immensament superior al tramitat en mesos anteriors" i ha reclamat que "davant una situació excepcional calen mesures extraordinàries" perquè cap treballador es quedi sense la prestació.

Manca de seguretat per als treballadors essencials

En la seva intervenció, Pacheco ha criticat que molts treballadors essencials s'hagin acabat contagiant del coronavirus per aquesta manca de seguretat. En aquest sentit, ha denunciat el "trencament de la cadena de subministrament dels béns bàsics", en referència l'escassetat d'EPI, i ha emplaçat les administracions a constituir un pacte nacional per afrontar eventuals crisis "semblants o equivalents" a la del coronavirus i garantir així "una capacitat d'actuació" i la "cohesió social". Per aquest motiu, considera que una reindustrialització i un canvi del model productiu serien "fonamentals".

D'altra banda, Pacheco ha carregat contra la "mercantilització de la cura de la gent gran" mitjançant la privatització i l'externalització del servei o de la "concertació sense recursos" i sense "vigilància política". Segons ha afegit, la conseqüència de la "precarietat i semiesclavitud" dels treballadors d'aquest àmbit ha estat que ara un de cada dos avis estigui en "risc greu de perdre la vida" després de resultar contagiat de coronavirus. "No podem permetre que la gent que intenta salvar la gent gran no arribi per conveni col·lectiu als 1.000 euros al més. És una vergonya i un insult a la societat", ha sentenciat Pacheco.

Pacheco també ha demanat a la Comissió Europea que injecti liquiditat a les empreses per poder mantenir l'ocupació i al mateix temps impulsi un canvi de model productiu, que inclogui els canvis disruptius als quals ja estava sotmès abans de la pandèmia i que ara inclogui la nova etapa i les noves formes de convivència després de l'aparició de la Covid-19.

Per la seva banda, la secretària d'Acció Sindical de CCOO de Catalunya, Cristina Torre, ha lamentat que l'actual crisi sanitària "ha posat en evidència" que el sistema sanitari i d'altres serveis públics "no tenen els pressupostos necessaris", tot i que la sanitat s'ha demostrat "imprescindible" quan "encara no s'havia recuperat de les retallades del passat". En aquest sentit, ha citat l'elevat nombre de contagis dels treballadors d'aquest àmbit i la manca d'EPI amb la que han d'hagut de fer la seva feina.

Torre ha reivindicat el sector de cures a qui considera que "no se li dona el valor de la feina que es mereix" ni a les treballadores de la llar, moltes de les quals són immigrants i s'han quedat sense allotjament en ser acomiadades, segons ha denunciat. Així mateix, ha ressaltat la importància en fer prevaldre la seguretat i la prevenció en el moment del desconfinament i ha exigit el reforç dels serveis públics, una reforma fiscal per garantir-los i altres demandes, com la derogació de la reforma laboral.