​"Constatem que les mesures del govern espanyol són totalment deficients per evitar la mort de moltes empreses". Així ho ha asseverat el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, durant una roda de premsa telemàtica per fer una valoració de l'avenç de la crisi del coronavirus. Alhora, ha denunciat la "insuficiència" de les mesures proposades per Pedro Sánchez per pal·liar les conseqüències econòmiques de la pandèmia assegurant que "els 100.000 milions d'avals de l'Estat no ajudaran a solucionar problemes de tresoreria a curt termini", i ha fet una llista de demandes, entre les quals s'inclou la suspensió o pròrroga de pagaments per a pimes i autònoms i la intervenció del sector bancari, entre d'altres. 

Els ERTO, "l'eina més adequada"

"Cal actuar ràpid i amb contundència", ha exigit Canadell, alhora que ha recordat els resultats de la seva enquesta, fets públics ahir, en què es constata que una de cada tres empreses ha hagut de tancar del tot la seva activitat, i fins a un 53% tenen pensat engegar un procés d'ERTO. Respecte a això, Canadell ha asseverat que "els ERTO són la millor eina que tenim" en aquest context i que el que s'ha de garantir és que "després les empreses no comencin ERO". En aquest sentit, ha assegurat que "un ERTO és una eina molt adequada, perquè és una eina temporal, i entenem que s'ha d'utilitzar de forma massiva en totes aquelles empreses que realment han vist afectada d'una manera significativa la seva activitat",

Els sindicats UGT i CCOO han denunciat reiteradament aquests dies un "auge d'ERTO fraudulents i empreses oportunistes que s'aprofiten de la situació per rebre ajudes que no necessiten". Preguntat per això, Canadell ha asseverat que no els consta, però que "confiem que la majoria dels empresaris són conscients i ho estan fent bé". Alhora, ha explicat que "comencem a tenir notícies d’ERTO que s’estan rebutjant i volem analitzar-los i evitar que es rebutgin expedients que tenen raó de ser". 

Fins dijous, en tan sols dues setmanes, a Catalunya un total de 51.340 empreses han presentat un ERTO, amb 407.278 treballadors als quals se'ls ha suspès temporalment el contracte i que passaran a cobrar l'atur. Canadell ha remarcat que els expedients temporals permeten assegurar que les empreses puguin tirar endavant i no tanquin durant aquesta crisi, i ha advertit que, si no es fan, s'acabarà arribant als expedients de regulació d'ocupació (ERO) en uns mesos.

Exoneracions i pròrrogues

Entre els reclams de la Cambra per poder garantir una major resiliència del teixit empresarial hi predominen les peticions d'exonerar i condonar impostos i quotes. D'entrada, Canadell reclama que les pimes puguin "diferir les obligacions fiscals amb les administracions durant tres mesos sense recàrrecs". A més, exigeix "condonar les quotes de la Seguretat Social a tots els autònoms durant tres mesos prorrogables", i calcula que implicaria uns 2.600 milions d’euros a l'Estat, "que no és cap gran cosa".

Alhora, proposa "exonerar a les pimes del pagament de la Seguretat Social dels seus treballadors durant 3 mesos, prorrogables, a canvi de mantenir la seva plantilla", quelcom que segons els seus càlculs implicaria uns 15.000 milions d'euros. A més, també considera que "les administracions han de pagar a tots els proveïdors pendents ara mateix", cosa que suposaria "una injecció de liquiditat de 14.000 milions d'euros", assegura. 

El confinament total

Finalment, des de la Cambra s'insisteix, igual que ho fa el govern català, en la necessitat d'un confinament total. "Creiem que la mesura de confinament total ja s’hauria d’haver adoptat fa dues setmanes. Ara, les dues o tres setmanes vinents són clau, i si no ho fem, aquesta crisi s’allargarà molt més", ha asseverat Canadell.

"Per a nosaltres s'ha de fer el confinament i l'aturada empresarial hauria de tenir una restricció total durant aquestes dues o tres setmanes, i després anar sortint de manera progressiva". En aquest sentit, avisa que "si fem bé les coses, en 3 mesos hauríem de tenir una activitat força recuperada, però si no les fem bé podem estar tot l’any arrossegant aquesta crisi". 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat