El teixit empresarial està patint fortament per la crisi del coronavirus. Haver d'abaixar la persiana durant el temps que duri l'estat d'alarma, que és un període de temps d'un mes, en principi, però que pot ser més, deixa la situació de les empreses i els autònoms en una tessitura molt complicada.

Per tal d'"evitar acomiadaments definitius en massa i el tancament d'empreses", una de les mesures del pla de xoc del govern espanyol és la de facilitar els Expedients de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO) per força major. Però què és exactament un ERTO i quins drets té el treballador? Com han d'actuar els treballadors davant la situació actual? Amb les explicacions de CCOO responem algunes de les preguntes més freqüents. 

Què és un ERTO?

Un ERTO és, com dèiem, un  Expedient de Regulació Temporal de l'Ocupació. No hi ha acomiadament, sinó que es tracta d'una suspensió del contracte amb dret a atur. Aquest atur consumit durant l'ERTO es reposa en acabar el procés. En el cas dels ERTO per força major que entren per decret en el cas del coronavirus, una de les principals condicions per a les empreses que el duguin a terme és mantenir l'ocupació durant almenys sis mesos un cop acabat el procés; sinó, l'empresa haurà de retornar les ajudes a l'Estat. 

Drets del treballador en un ERTO

  • Qualsevol treballador que es vegi afectat per un procés d'ERTO té dret a atur, que es tornarà a reposar una vegada acabat el procés. 
  • No cal haver cotitzat el període mínim per tenir dret a aquest atur.
  • Es va a l'atur en condicions econòmiques normals: els 180 primers dies es percep el 70% de la base reguladora, la resta de dies el 50% de la base reguladora.

Alhora, cal tenir present que un ERTO comporta altres coses:

  • Mentre s’està en un ERTO no es generen ni vacances ni la part proporcional de les pagues extres.
  • No necessàriament s’ha de suspendre el contracte a jornada completa, sinó que es pot reduir i anar a l’atur. En aquest cas, es tractaria d’un ERTO de reducció de jornada.
  • Si la persona està de baixa i és inclosa en un ERTO, només l’afectarà quan torni a estar d’alta. Si està de vacances quan comença l’ERTO, les deixa de gaudir i se li aplica l’ERTO.
  • És l’empresa la que tramita les gestions amb el SEPE. Aquest ha paralitzat els terminis per sol·licitar l’atur, ja que no ofereix atenció presencial, sinó només en línia o per telèfon.

En l'àmbit laboral, en el context d'estat d'alarma per pandèmia, els drets del treballador s'han de tenir clars i davant d'això respondrem algunes de les preguntes més freqüents:

He d'anar a treballar?

  • Si l’activitat de la teva empresa no ha estat suspesa pel decret d’estat d’alarma has d’anar a treballar, excepte per raons de força major. Entre aquestes hi pot haver l’impediment d’acudir al centre de treball pel tancament de carreteres dictat pel Ministeri de l’Interior en base a l’article 7.4 del decret d’estat d’alarma. De totes maneres, sempre que es pugui, es recomana pactar mesures de flexibilitat amb l'empresa com el teletreball o adaptacions d'horari per evitar aglomeracions de la plantilla. 

  • En cas de presentar símptomes o d'haver estat en contacte amb una persona amb símptomes, si encara no estàs de baixa mèdica, s'ha de comunicar a l'empresa. Aquesta hauria d'exonerar de treballar mitjançant un permís retribuït documentat per evitar contagiar els altres membres de la plantilla, atesa l'existència d'una causa concreta temporal i justificada.

I si l'activitat de l'empresa entra en el decret?

  • En cas d'aquells treballadors que fan feina en una empresa l'activitat de la qual ha quedat suspesa pel decret de l'estat d'alarma, el treballador ha de continuar percebent el salari, però l’empresa pot presentar un ERTO per causa de força major. Això comporta la suspensió del contracte de treball i el dret a la prestació d'atur, tal com s'ha explicat anteriorment. 
     
  • Fins que les administracions no acceptin aquest ERTO i dictaminin la situació de força major, l’empresa ha de continuar abonant els salaris. Aquest tràmit s’ha reduït a un màxim de 14 dies si la causa està directament relacionada amb la crisi pel coronavirus, i és una de les mesures del pla de xoc de Sánchez. 
     
  • En tot cas, com que es tracta d’una situació temporal i no poden acomiadar-te, almenys fins 6 mesos després a acabar-se el procés d'ERTO.

Si l'empresa no està inclosa en el decret però té problemes per subsistir

  • En el cas d'aquelles empreses que no hagin de tancar per decret -i, per tant, no puguin rebre les ajudes ràpides del govern- i que vegin afectada la seva activitat per manca de clientela o es trobin en situació d'haver de tancar, poden fer un ERTO per causes productives, ja que la causa està relacionada indirectament amb la crisi del coronavirus. En aquest cas, el treballador pot rebre l'atur igual que en l'ERTO per força major. Al ser una situació temporal, no poden acomiadar-te. 

Cal que vagin a treballar els que tenen fills/es petits o persones dependents?

  • El RD 8/2020 estableix que en aquests casos pots acollir-te a una reducció de jornada o sol·licitar una adaptació de la jornada de treball. Aquests drets poden ser exercits per cadascun dels progenitors o cuidadors per corresponsabilitat en les obligacions de cura. Aquestes mesures excepcionals de conciliació han de ser per circumstàncies relacionades amb el coronavirus, per evitar la seva transmissió comunitària, pel tancament d’escoles o altres centres d’atenció de les persones necessitades de cura.

Si l'empresa no adopta mesures sanitàries

  • L’empresa està obligada a prendre les mesures preventives contra el risc biològic, així com contra qualsevol altre risc. En aquest cas, a més, es tracta d'una qüestió de salut pública que ha portat a decretar l’estat d’alarma. Si, tot i així, l’empresa no adopta les mesures de prevenció, cal parlar amb la representació sindical o amb Inspecció de Treball.