Amb la voluntat de saber com està vivint la crisi del coronavirus l'empresariat català, la Cambra de Comerç de Barcelona va posar en marxa una multiconsulta en la qual totes les empreses hi poden dir la seva. D'aquesta, les principals conclusions que se n'extreuen és que el 90% de les empreses que han contestat l'enquesta asseguren que s'han vist afectades per la crisi de la pandèmia; fins a 1 de cada 3 empreses catalanes han hagut d'aturar del tot la seva activitat, i més de la meitat han vist reduït entre un 75% i el 100% les vendes del mes de març.

A més, preguntats per la reestructuració de la plantilla, un 53% de les empreses asseguren que han fet un ERTO a causa del coronavirus; un 32% de les companyies no han fet la contractació que tenien previst fer en els pròxims mesos; un 5% han optat per no renovar el personal temporal i un 8% ha fet una reducció permanent de treballador.

Pessimisme i a mig gas

El virus ha obligat a gran part de l'empresariat a parar del tot o funcionar a mig gas, ja sigui per la impossibilitat d'anar a treballar o per la manca de materials i proveïments. Segons l'enquesta, gairebé un terç de les empreses han aturat l'activitat; un 18% ho han fet parcialment; un 35% han notat un impacte en vendes; un 14% tenen problemes de liquiditat i un 3% d'aprovisionaments.

Les dades de l'enquesta també constaten el fort impacte del coronavirus en les vendes: prop d'un 65% de les empreses han reduït les vendes en més de la meitat durant aquest mes de març. Així, en un 19% dels casos han caigut un 100%, en un quart de les empreses han disminuït un 75%, i en un altre 19% s'han reduït un 50%. En el cas del 15% restant de companyies, les vendes han baixat un 25%, i només en un 6% dels casos han pujat.

De cara als propers tres mesos, la majoria de les companyies enquestades són pessimistes. Un 37% de les empreses preveu una caiguda de les vendes del 75%, un 26% calculen una davallada del 50% i un 14%, del 100%.

En referència a l'aplicació de mesures de contenció sanitària o canvis en la forma de treballar, gairebé la totalitat de les empreses, un 73%, ha implementat rutines d'higiene i cancel·lació de reunions i viatges. A més, un 42% de les companyies han optat pel teletreball i la suspensió temporal de l'activitat amb més risc de contagi.

Una nova consulta

Un cop tancada la primera consulta sobre el coronavirus, la Cambra ha publicat aquest dijous una nova multiconsulta amb l'objectiu de continuar recollint informació sobre com està afectant la crisi de la pandèmia en el teixit econòmic. En aquest cas, la corporació pregunta sobre la situació creditícia de les empreses i si aquestes s'estan plantejant fer un concurs de creditors, entre altres aspectes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat