La crisi sanitària que vivim ocasionada pel coronavirus Covid-19 posa sobre la taula també una crisi econòmica difícil de controlar. Fàbriques aturades, empreses i autònoms que no facturen, una allau d'expedients de regulació temporal de l'ocupació (ERTO), impostos per pagar i una gran confusió per gran part de la societat. És en aquest context que entrevistem el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, perquè aporti el seu coneixement en matèria sindical i valori la situació i la gestió de la crisi per part de les administracions. 

 V6B7206 01

Foto: UGT

Com valora la situació des del punt de vista econòmic?
Aquest moment demana a tots els agents ja sigui govern, sindicats o patronals, el màxim de responsabilitat, seriositat, diàleg i negociació. És una crisi sanitària i econòmica que no hem tingut mai i per tant no tenim manual de resposta, i en funció de l'evolució sanitària de cada moment hem d'anar prenent decisions. En altres crisis sabem com prendre les mesures, reactivar l'economia, etcètera. En altres crisis s'injectava diner públic per reactivar l'economia, ara injectem diner públic per parar l'economia, i aquesta situació és totalment nova. 

Diversos grans economistes i institucions com l’FMI consideren que podria comportar una crisi igual o pitjor que la del 2008. Hi està d'acord?
Aquesta és una crisi sense manual d'instruccions. No podem comparar-ho amb altres crisis per valorar-ne el comportament ni els passos a seguir. El que és evident és que una economia aturada durant molt de temps pot ser perillós... però és una pandèmia que abasta tot el món i els efectes poden ser greus. Per això és important ara que hi hagi mesures que serveixin per poder fer front a la situació i aturar l'economia, i que després tinguem unes polítiques públiques de reactivació. I serà en aquest moment que haurem de prendre exemple d'altres crisis perquè després no ens vinguin a dir que tenim tant dèficit públic que els governs han de retallar. Aleshores sí que acabarem provocant la recessió econòmica aquesta que diu l'FMI. 

Aquesta és una crisi sense manual d'instruccions

Teniu xifres de l'impacte que pot arribar a tenir la crisi?
No encara. El càlcul que estem fent és que amb aquestes mesures de confinament total estem funcionant al 40% aproximadament. Hauríem de veure com anirà el consum, quin impacte té a la resta d'activitats econòmiques que no són les bàsiques. Per saber l'impacte definitiu estructural que tindrà aquesta aturada aquests dies encara tardarem. Si hem pogut tenir suficients polítiques públiques d'ajut per tal que la gent pugui estar a casa i les empreses aturades, després remuntarem. Si dins d'això no hi ha hagut suficients ajuts públics, després tindrem problemes, amb famílies sense ingressos que hauran perdut la feina aquests dies i empreses que hauran de tancar. És clau que aquests dies hi hagi el màxim d'ajuts públics, tant a les famílies com a les empreses. 

Com valora la gestió que s'està fent per part de les administracions? 
A banda de més o menys coses que podem trobar a faltar, les mesures que s'han pres per part dels dos governs serveixen per frenar el curt termini. Són mesures que a quinze dies vista poden ser suficients, la qüestió és si ho seran en cas que això s'allargui molt més. Els governs tenen més un problema de comunicació que de les pròpies mesures. En comptes de rodes de premsa maratonianes, el que necessitem són missatges curts i clars. 

Què en pensa d'aquest confinament total que finalment ha posat en marxa Pedro Sánchez? Està d'acord en què, com diuen Foment del Treball o Pimec, el  confinament total serà devastador per l’economia? 
Nosaltres sempre hem dit que en el debat aquest del confinament -que en alguns moments semblava més un debat polític que no pas mèdic-, quan es prenen aquestes mesures hi ha d'haver les raons sanitàries per prendre-les. A més, el que demanàvem des d'UGT era seguretat jurídica per als treballadors perquè fruit d'una situació així no es perdin llocs de treball. Entenem que la mesura és positiva, però s'ha d'anar en compte. 

Els governs tenen més un problema de comunicació que de les pròpies mesures

El problema és que es va publicar molt tard al BOE, de nit, i per alguns sectors d'activitat no quedava clar si havien de treballar o no, però creiem que fer-ho a través del permís retribuït és una bona fórmula, i ara és qüestió que tant a nivell de les empreses com a nivell de patronal i sindicat marquem uns criteris per la negociació per com fer el retorn de les hores per aquest permís retribuït. Jo crec que és molt important: ens estan dient que el que hem de fer és estar a casa i que només es treballi el mínim essencial perquè no pari l'economia; un mínim essencial que segurament acaba representant el 40% de la població, per tant tampoc no és un confinament total total, però almenys anem als mínims. És la millor manera per fer front a aquesta pandèmia.

Coronavirus Barcelona Colon colom Buidt buida - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Per què creu que Pedro Sánchez ha trigat tant a confinar totalment? 
És un total relatiu, no vull entrar en la picabaralla política, els retrets mutus entre els dos governs no són de rebut. Haurien d'estar donant respostes i solucions més que no pas criticant-se entre ells. Imagino que el canvi de parer en el confinament per part del govern espanyol ha estat a partir de l'evolució sanitària, que han vist clar que si no es frenava més l'activitat, augmentava el nivell de contagi. Des del sindicat el que diem és que nosaltres som experts en temes laborals i econòmics i no pas sanitaris. 

Les reaccions de les patronals estan fora de lloc i no són responsables

Que es podria haver fet abans? Segurament sí. Però després té l'impacte que té. El que havíem situat nosaltres, sobretot a la Generalitat, és que hi havia d'haver algun tipus de seguretat i garantia per la gent treballadora que no pogués ser acomiadada, però com ha anat acompanyat del permís retribuït, la mesura ja ens sembla bé. 

Estan a favor del permís retribuït. Està d'acord amb les critiques que en fan les patronals? Qui s'ha de fer càrrec dels salaris dels treballadors durant aquest temps?
Jo crec que és la formula adequada i la ràpida. El que no es podia fer era una mesura que fos aplicable d'aquí una o dues setmanes. Davant les dades sanitàries era urgent i calia aprofitar el cap de setmana per fer la parada de 15 dies. Les patronals s'estan confonent... de vegades fan de lobby, tots els seus discursos parlen de la suspensió dels impostos i res més, i és una proposta que es pot plantejar, però també hem de fer altres mesures més enllà. Jo crec que la fórmula del permís retribuït podent-se retornar d'aquí a finals d'any és la més àgil... el que van dir ahir les patronals per mi són reaccions fora de lloc i no eren responsables per la situació d'emergència sanitària que vivim en aquests moments. 

És millor el permís retribuït que no pas que es donin vacances, com reclamava Pimec? 
La opció de les vacances jo crec que ha de ser la última, perquè estar a casa no és estar de vacances i també perquè després poden sorgir problemes de conciliació per la gent que tingui fills. Jo crec que és més fàcil i més raonable fer una bossa d'hores que es va retornant en funció de l'activitat de l'empresa, com fan sovint al sector industrial. Hi ha moltes fórmules possibles, l'important és que es faci de manera pactada i sobre criteris de conciliació i en funció de l'activitat de l'empresa, però d'aquí a finals d'any hi ha temps suficient per poder-ho fer. 

A banda hi ha una altra cosa: des de l'any passat tenim la política del control horari, per tant moltes empreses ja tenen aplicat el mecanisme amb mitjans telemàtics i per tant és molt fàcil aplicar un retorn d'hores. 

neteja carrers comerç tancat jonquera coronavirus - ACN

Foto: ACN

Realment les empreses es poden fer càrrec d'aquestes retribucions sense estar facturant?
Bé, després es retornarà. I aquí hi ha un tema que les patronals no comenten, però els ajuts de liquiditat que han de venir per part de la banca i el sector financer encara no estan arribant, i aquests ajuts són claus a l'hora de poder plantejar la liquiditat de les empreses. Estem parlant de 15 dies, no d'un període molt llarg, i per tant jo crec que ha de ser perfectament assumible per a les dues matèries. Això després les empreses ho recuperaran, perquè les hores que es tornaran després no seran retribuïdes, per tant l'empresa no perd aquests diners, és com si fos un crèdit horari.

Creu que les mesures de xoc implementades per part del govern espanyol són equilibrades?
Precisament és el que situava ara, aquests ajuts a la liquiditat que han d'anar amb ajuts de l'ICO o de l'ICF. Aquests encara no estan arribant a les empreses, primer que arribin, que la banca no faci com sempre... Aleshores veurem si és suficient. Hi havia qui deia que si l'aturada era total, això donava recorregut per aproximadament 3 o 4 mesos, ho haurem de veure. L'important durant aquest període és salvar les famílies i les empreses. Veurem si és suficient en funció de si veritablement a partir de mitjans d'abril, encara que no sigui de manera total però sí parcial, podem anar recuperant les activitats econòmiques i veure com estan els sectors, com estan els mercats, etc. El que sí que tinc clar és que a llarg termini caldran més mesures, i la qüestió és veure si les que hi ha ara seran suficients a curt. 

 La gent no deixa de pagar el lloguer per gust, i menys ara

Avui el Consell de Ministres ha aprovat una mesura per evitar desnonaments als llogaters i facilitar microcrèdits. Com ho valora?
Ho veig bé, però pel que fa als lloguers, nosaltres emplacem als propietaris. La gent no deixa de pagar el lloguer per gust, i menys aquests dies. Si hi ha situacions de vulnerabilitat els propietaris haurien de ser-ne conscients i tenir una actitud responsable ajornant pagaments o prenent alguna mesura. 

Ara bé, des del punt de vista públic esperem que com a mínim es pugui suspendre tot el que siguin els desnonaments -que no haurien hagut de produir-se mai- i fer polítiques públiques que garanteixin la llar o la botiga als afectats. 

Ja són més de 70.000 les empreses que han presentat ERTO a Catalunya, que afecten uns 520.000 treballadors. El teixit empresarial català podrà suportar-ho?
Les primeres setmanes va haver una allau d'ERTO. Amb la mesura del permís retribuït jo crec que afluixaran, però de totes maneres són molts... Jo no sé si en algun moment de la crisi del 2008 hi va haver aquest nivell d'expedients temporals... És una xifra molt contundent. Ara caldrà veure si va a més i evitar que aquests ERTO després no es converteixin en acomiadaments. 

Creiem que s'han presentat massa ERTO per força major perquè així les empreses s'estalvien la Seguretat Social

Els sindicats heu denunciat que hi ha empreses oportunistes acomiadant aprofitant la pandèmia. És així?
Abans de fer expedients el que hem d’esgotar són altres mesures, com les de flexibilitat, el teletreball i totes aquelles que puguin anar més encaminades a mantenir al màxim l'ocupació actual, perquè pensem que al final en els expedients temporals els salaris es paguen amb recursos públics, i aquests recursos s'han d'utilitzar pel que realment cal. Creiem que s'han presentat massa ERTO per força major perquè és el més fàcil perquè així les empreses s'estalvien la Seguretat Social, quan alguns d'aquests expedients potser no haurien de ser de força major sinó dels altres. Quan parlem d'un mal ús és això, per això demanem a l'administració que ho revisi i en el cas que així sigui se'ls demani el retorn dels recursos públics que han utilitzat. 

Quina és la vara de mesurar quan es pot fer un ERTO i quan no?
El problema està en què com que la decisió ha de ser ràpida, el període per donar l'ERTO o no és de 5 dies, i amb aquest temps no es pot resoldre massa bé i la part de colador és per la manca de mitjans. Si hi hagués més temps si que es pot revisar més i demanar a les empreses que ho acreditin, el problema és que amb l'allau d'ERTO es fa molt difícil analitzar si la força major és adequada o no. 

Com podem assegurar que després dels ERTO no hi haurà ERO?
És el que hem de vigilar. A més, evidentment una empresa que s'hagi beneficiat del que suposa un ERTO de força major, després no pot plantejar acomiadaments, jo crec que amb això l'administració ha de ser molt taxativa. No pot ser que ara utilitzin l'estalvi de l'ERTO de força major però després presentin un altre ERTO o facin acomiadaments. 

botiga-tancada-empresa-coronavirus-ACN

Foto: ACN

Els sindicats esteu insistint molt en la necessitat d'extremar la seguretat a les empreses. 
En aquests moments és molt important que la gent que va a treballar, la resta del temps estigui a casa. El que no pot passar és que al lloc de treball sigui on es produeixi el contagi, per tant hem d'extremar al màxim que totes les empreses tinguin les mesures de seguretat adequades. En aquest sentit, nosaltres volem donar un missatge molt clar: en cas de dubte no hi ha dubte i per tant si hi ha risc i la seguretat no està garantida, nosaltres entenem que aquella activitat no es podria dur a terme. Alhora que es donin els mitjans necessaris especialment a la sanitat i a les residències de gent gran que ara mateix són els que van més mancats. 

Els autònoms són dels més tocats per la crisi. Fins avui el govern de Sánchez no ha aprovat una moratòria de la quota d'autònoms, just el mateix dia que l'han hagut de pagar. Són els més vulnerables però sovint també són els més oblidats.
Sí que és veritat que els autònoms sovint han quedat desprotegits. El mateix decret d'aquest cap de setmana del permís retribuït no deixava clara quina era la situació dels autònoms, ho van acabar aclarint ahir al vespre dient que sí que poden treballar... jo crec que s'hauria d'aprofundir molt més en la situació dels autònoms i que puguin tenir ajuts públics per passar la situació. 

Hi ha alguns sectors que han quedat protegits però en molts falta que afinin les polítiques. Per aquells autònoms que han quedat sense activitat creiem que l'element de la renda bàsica seria clau, i no només per a autònoms sinó també per a altres treballadors com els empleats de la llar, etcètera. Crec que s'haurà d'acabar situant una renda garantida o un mínim d'ingressos, és imprescindible. 

Demà comença la campanya de la renda, ja que Hisenda ha decidit no alterar-ne el calendari.
Bé... el lògic seria que en cas que la declaració et surti a pagar, hi hagin fórmules per ajornar el pagament a llarg termini i no s'hagi de pagar ara. Aquestes qüestions l'Estat les hauria de millorar molt més, perquè al final aquestes coses com la quota d'autònoms o la declaració de la renda, en molts casos afecta gent que en aquests moments està patint una situació molt complicada. L'Estat el que hauria de fer és ajornar o suspendre aquests pagaments. 

És imprescindible una renda mínima garantida

Suposo que no s'està fent perquè l'Estat també deu necessitar més recursos i per tant també vol recaptar, però evidentment qui més té i pot pagar-ho ha de pagar, perquè el que no es pot fer és una qüestió generalitzada, sinó només en aquells casos que no es pugui. Això és el que trobo a faltar, que sigui regulat. 

Altres països arreu d’Europa han pres mesures econòmiques més concretes i centrant-se més en les famílies, com ara França amb la suspensió de les factures dels subministraments, o bé l’acord social pels ERTO al que s'ha arribat a Dinamarca. Considera que s'està fent millor a fora?
Crec que a tot arreu s'està fent diferent. També m'explicaven fa uns dies que això que han fet aquí amb els ERTO de pagar l'atur sense que aquest comptabilitzi com a gastat no s'ha fet a molts altres estats. El cas de Dinamarca evidencia que els estats que tenen un estat social més potent poden fer més coses, aquí moltes vegades hem pagat menys impostos i això es tradueix en menys ingressos i podrem fer menys polítiques públiques.

En aquests moments la sanitat és una sanitat retallada, les retallades van portar la sanitat que tenim, per tant la manca de personal que hi pot haver ara no seria tan gran si en el seu moment no s'haguessin fet les retallades. Després d'aquesta crisi hauríem de pensar quin model de societat volem i segurament veurem que els estats que fan més polítiques socials i econòmiques en aquests moments de protecció a les famílies i empreses són aquells que paguen més impostos. 

Per acabar, en traurem res de bo d’aquesta crisi?
No ho crec. Jo recordo l’inici de la darrera crisi econòmica en què ens deien que la crisi és una oportunitat, que n'aprendríem... i després de la crisi el que en vam treure és que tenim una societat molt més dualitzada, amb molta més cronificació de la pobresa... Ja m'agradaria que d'aquesta crisi en sortís una societat millor i no anéssim amb tant egoisme i visió curterministra, però com que després els que acaben manant són els poders econòmics, en tinc dubtes. 

camil ros portada2 UGT