Pedro Sánchez no s'està guanyant el cor dels empresaris amb les seves mesures per controlar el coronavirus. El president espanyol va sortir davant les càmeres el dissabte a la tarda per decretar el confinament total, cosa que implica el cessament de tota activitat no considerada "essencial". La mesura, anunciada dissabte a la tarda per entrar en vigor avui dilluns, ha aixecat una allau de crítiques entre l'empresariat, que la titlla de "precipitada" i critica el fet que no s'hagi parlat abans amb les patronals. 

La mesura de confinament total inclou que tots els treballadors puguin gaudir d'un permís retribuït per rebre el seu salari. Superada la crisi, els treballadors hauran de recuperar les hores progressivament. D'aquesta manera, durant els dies que duri el permís, que inclou les vacances de Setmana Santa, els treballadors cobraran el salari i, després, recuperaran les hores no treballades "paulatina i espaiadament". 

L'enuig de les patronals

Les patronals han estat les més crítiques amb la decisió, que consideren que les empreses no es poden fer càrrec d'aquests permisos si han d'abaixar la persiana. La primera en respondre ha estat Foment del Treball, que en qüestiona la seva "constitucionalitat" i considera que "és una manca de respecte molt important cap al teixit empresarial i una improvisació tremenda, ja que no es pot pensar que una empresa pot tancar en 24 hores sense que passi absolutament res".

En moments actuals a ningú se li escapa que l'Estat és més solvent que les empreses

En paraules del president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, "els empresaris estem passant per greus dificultats econòmiques i de liquiditat". També des de Foment "reclamem que el govern de l'Estat assumeixi excepcionalment el 75% de la retribució als treballadors, el 25% l'assumirien els empresaris" i alhora demana també la congelació dels impostos. "En moments actuals a ningú se li escapa que l'Estat és més solvent que les empreses", assevera Sánchez Llibre. 


Per part de Pimec, la crítica és similar. “La mesura és improvisada, poc responsable i de nul·la sensibilitat empresarial”, assevera el seu president, Josep González. Tot i que asseveren que comprenen la mesura des del punt de vista sanitari, Pimec "lamenta que amb aquest tipus de mesures, mancades de seguretat jurídica i de nul·la sensibilitat empresarial, no ens en sortirem bé d’aquesta crisi i condicionarem de manera preocupant el nostre futur econòmic". 

Segons Pimec, el fet que una mesura d’aquestes magnituds i d’obligat compliment a partir de dilluns s’hagi anunciat el dissabte a la tarda "demostra la improvisació i impossibilita la capacitat de reacció i d’organització de les empreses". També, segons González, "constata la poca sensibilitat empresarial el fet que hagin de ser els empresaris els que paguin els sous dels treballadors i no l’administració" a través dels ERTO o altres mecanismes. En aquest sentit, doncs, des de Pimec consideren que "hagués estat millor decretar dues setmanes de vacances, ja que recuperar aquestes hores serà molt complicat per a moltes empreses".

Amb aquestes mesures mancades de seguretat jurídica i nul·la sensibilitat empresarial, no en sortirem bé d'aquesta crisi

A més, la patronal alerta de "la situació de fallida econòmica en què es trobaran moltes empreses, especialment aquelles que des que es va decretar l’estat d’alarma no han pogut facturar degut a l’obligació de tancament dels seus centres de treball, amb l’agreujant que ara hauran de pagar les properes dues setmanes sense facturar".

Finalment, la patronal vallesana Cecot és més comprensiva amb la mesura però critica igualment la gestió per part de l'executiu de Pedro Sánchez. En paraules del seu director general, David Garrofé, a aquest diari, el problema que té el govern espanyol és que "improvisa, no controla el focus... el que ha fet la Generalitat en el cas d'Igualada és el correcte, i al govern central se li ha escapat de les mans", critica. 

L'Executiu no ha sabut trobar l'equilibri entre salut i economia i ha fet malament tota la gestió 

Alhora, assegura que "cal preservar la salut i també l'economia, i el govern espanyol no ha sabut jugar amb l'equilibri i ha fet malament la gestió de tot el procés. Ha trigat molt en prendre mesures". En aquest sentit, segons la Cecot, la mesura del confinament total arriba tard i de manera improvisada, i considera que "si no ve acompanyada de mesures de liquiditat, s'està penalitzant encara més a les empreses". 

Patronals més sectorials també s'han sumat a les crítiques massives a Sánchez. Des de la Unió Patronal Metal·lúrgia, UPM, i la patronal catalana de l'automoció, FECAVEM, el seu president Jaume Roura reclama al govern central respostes essencials: "Quines ajudes específiques donaran davant la impossibilitat de desenvolupar l'exercici viable d'una empresa durant la crisi sanitària derivada del coronavirus? Quina estabilitat pot donar un govern que pren decisions d'esquena als qui aixequem el país i semblen decisions més pròpies de la improvisació constant? Cal que escolti totes les patronals empresarials".

En aquest sentit, doncs, Roura assevera que "en cap cas permetrem que els governants atropellin les empreses. I tampoc permetrem que se'ns acusi de defraudadors". 

Els autònoms, novament oblidats

Aquesta nova decisió de Sánchez torna a deixar de banda un dels col·lectius més important del teixit empresarial: els autònoms. Aquests també estan enfadats perquè, asseguren, encara augmenta més la seva incertesa davant el moment actual.

"El decret té molts matisos, és molt ambigu", critiquen. "No inclou els treballadors per compte propi, és a dir, els autònoms. Hi ha molta incertesa i no sabem per on tirar". De fet, demanen explicacions al govern i critiquen la manca d'ajudes per a ells. 

A més, cal tenir en compte que aquest proper dimecres, 1 d'abril, comença la campanya de la renda que Hisenda no ha volgut aplaçar, de manera que empreses, autònoms i particulars hauran de pagar els impostos encara que no facturin.