Les compravendes d'habitatge a Catalunya inscrites en el Registre de la Propietat durant l'últim mes d'agost van ser un 22,5% inferiors al mateix període de l'any passat, arran de la crisi del coronavirus. Segons les últimes dades publicades aquest dimarts pel Col·legi de Registradors, Catalunya és a més la segona comunitat que va registrar el descens més accentuat, només superada pel País Valencià (-24,9%).

En altres territoris com Madrid (-18,1%), Galícia (-15,7%) i Andalusia (-14,2%) també s'han registrat importants descensos, mentre que en zones com Extremadura (+48,8% ), Castilla-la Mancha (+14,7%) o la Rioja (+13,3%) la compravenda d'habitatge s'ha incrementat.

En el conjunt de l'Estat, el nombre d'operacions inscrites en el Registre de la Propietat durant l'agost s'ha reduït un 12,7%, moderant la seva caiguda i amb 29.671 operacions en total. Són les millors dades que registra aquest indicador des de març, segons sosté el Col·legi. Les compravendes totals d'immobles es van situar el vuitè mes de l'any en 65.059, amb un retrocés del 7,9% interanual, en contrast amb la caiguda del 25,1% que van experimentar al juliol.

La caiguda de les hipoteques també se suavitza

Durant el primer mes en estat d'alarma, el nombre de transaccions va caure un 17,7% interanual, mentre que a l'abril el descens va ser del 38,3%. El mercat va tocar fons al maig, amb una caiguda de l'activitat del 53,1%, mentre que durant juny i juliol es van registrar descensos del 33,4% i del 32,9%, respectivament.

Respecte a les hipoteques constituïdes sobre habitatge, la caiguda també es va suavitzar l'agost amb un 2,8% interanual, molt per sota del 22,8% al qual van caure al juliol. En el seu conjunt, a l'agost es van registrar 18.745 hipoteques sobre habitatge, una xifra inferior en unes 500 a les del vuitè mes de l'any passat.

Les hipoteques sobre habitatge van caure en 9 comunitats autònomes, sent el descens més important al País Valencià (-22,8%), mentre que el repunt més gran es va donar a La Rioja (+151,6%), seguit de les Canàries (+59%).

 

Imatge principal: Bloc de pisos en venda. Foto: ACN