El coronavirus ha afectat de manera important la majoria dels sectors econòmics. Tanmateix, el mercat de l'habitatge està veient com la realitat és menys pessimista del que s'esperava al principi. Els baixos tipus d'interès, els plans de contingència estatals i europeus i les expectatives de l'arribada d'una vacuna estan reactivant el mercat de l'habitatge.

"No existeixen gaires inversions més segures en aquest moment que l'habitatge. I resulta que el canvi de cicle està sent pausat i més estable del que teníem previst", indica Juan Fernández-Aceytuno, director de Sociedad de Tasación. Segons aquesta organització, que ha presentat aquest dimarts l'Informe de Tendències del Sector Immobiliari, el preu de l'habitatge ha crescut a Espanya un 1,1% en el primer semestre malgrat la Covid. D'altra banda, l'import mitjà de l'habitatge se situa en 1.681 euros/m2 el juny respecte al mateix mes de l'any anterior. D'aquesta manera, es manté el cicle anterior a la pandèmia de moderació del ritme de creixement dels preus.

El preu més elevat a l'habitatge se situa a Barcelona

Tanmateix, el comportament dels preus no ha estat homogeni en tot l'àmbit territorial. Respecte al preu, l'import mitjà més elevat per províncies al tancament de juny de 2020 es va registrar a Barcelona (2.743 €/m2), seguida de Madrid (2.630 €/m2). Al seu torn, les xifres més baixes es van situar a Lugo (877 €/m2) i Badajoz (896 €/m2).

El que adverteixen des de Sociedad de Tasación és que "no s'ha de confondre la caiguda del preu d'oferta dels portals immobiliaris amb el valor de mercat real". El creixement dels preus que assenyala el seu estudi fan referència al preu real pel qual es tanquen les compravendes, mentre que el de les ofertes inicials d'aquests portals està baixant —ajustant-se al preu final—, segons explica Juan Fernández-Aceytuno.

Les terrasses i les zones comunes es revaloritzen amb força

"Els preus d'oferta dels portals immobiliaris s'estan ajustant respecte a l'època precovid, perquè el preu de mercat anterior era desmesurat. La diferència al preu real rondava el 15%. Ara, aquesta variació s'apropa molt més al 5%, oferint-se els habitatges a preus més baixos des d'uns inicis," explica el CEO.

Una cosa que també destaca el seu estudi és que, si bé les transaccions s'estan recuperant en forma de V, no ocorre el mateix amb les hipoteques. "El que entra al mercat és l'inversor, persones que volen canviar-se de casa o pares que passen l'habitatge als seus fills, a més d'una generació millenial que comença a valorar aquest tipus d'inversions," remarca el directiu.

Una cosa que no variarà el mercat —segons la Societat— són els nous confinaments arran dels rebrots per coronavirus, perquè "són plans que no es creuen entre si". També explica que la tendència a l'hora de comprar i valorar un immoble ha canviat: "Ara es venen molt terrasses o habitatges amb zones comunes. Aquests tindran més sortides perquè la gent els valora més després dels confinaments".

 

Imatge principal: Una persona observa un aparador d'una immobiliària a Bilbao. Foto: Efe/Luis Tejido/Arxiu