El president de Comertia -l'associació catalana que agrupa empreses de Retail amb marca reconeguda-, Germán Cid, ha estat ben clar: "Les administracions han de ser clares sobre les ajudes que ha donat a Amazon" per la seva nova planta del Prat del Llobregat, al costat de l'aeroport, que ara s'ha venut i s'hi ha quedat de llogater. La queixa principal, segons Cid, és que "les administracions tracten de manera desigual a les empreses" sobretot pel que fa al "sistema impositiu". 

Un "tracte desigual"

Les empreses que venen a l'estat espanyol haurien de pagar els impostos al territori, però la controvèrsia arriba quan multinacionals d'altres països o empreses grans venen els seus productes aquí però es poden beneficiar dels preus de transferència, pels quals, en cas que tinguin seus a altres llocs amb tipus impositius més baixos, poden pagar els impostos allí. "És un tracte desigual", es queixa Cid, "i per això demanem que totes les empreses que realitzen una activitat econòmica en el territori compleixin amb les obligacions fiscals del país". 

"No volem avantatges, però sí igualtat", explica el president de l'entitat. "Al final els que acabem pagant el que toca són sempre les pimes i els autònoms", assegura. 

Aclarir "els ajuts a Amazon"

Des de l'entitat demanen que les administracions "aclareixin" si han donat ajuts a Amazon per la seva planta del Prat, "que suposem que sí"; una planta de més de 63.000 metres quadrats i que va suposar una inversió de més de 200 milions d'euros. Ara, poc abans de complir un any de la planta, Amazon ha decidit vendre-la -i també es vendrà dues plantes del regne Unit i una d'Itàlia- però s'hi quedarà com a llogater. 

En aquest sentit, des de Comertia consideren que, ara que l'empresa de logística es ven el terreny, és moment "d'aclarir" com s'ha pagat, i en cas que realment hi hagi hagut ajudes, "que expliquin si seran prou honrats com per tornar-les" ja que "ja que no contribueixen a l'estat del benestar, almenys que no vagin en detriment", ha acabat amb contundència.