La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) veu "precipitat" modificar els trams horaris de la factura de la llum sense fer abans un estudi de com està funcionant el nou esquema. De fet, una font de la CNMC ha explicat a Efe que el disseny dels peatges s'ha dut a terme a partir d'un "rigorós" treball d'anàlisi de costos i perfils de demanda dels col·lectius de consumidors, per la qual cosa no és "ni arbitrari ni aleatori".

A mitjà termini, afegeixen, tal com vagin entrant els nous models de negoci d'energia, amb autoconsum de renovables, més penetració de la generació renovable i sistemes d'emmagatzematge, els esquemes de peatges "s'aniran adaptant". El nou model de peatges a Espanya trasllada la normativa europea que obliga a traslladar senyals de preus horaris als consumidors elèctrics per avançar en la descarbonització de l'economia, diu la CNMC.

Belarra reclama modificar els trams

Aquesta informació de la CNMC arriba el mateix dia que la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha plantejat que el Govern proposi a la CNMC que, precisament, s'avanci fins a les deu de la nit l'hora vall de consum elèctric entre setmana, tal com ha suggerit l'associació de consumidors Facua per a, així, abaratir la factura de la llum.

Si finalment la CNMC, després de l'estudi de preus, aprova aquest canvi d'horari, suposaria sumar dues hores vall, que des del passat 1 de juny comença a mitjanit en els dies feiners.

En aquest sentit, la també candidata a secretària general de Podemos ha afirmat que l'avançament de l'hora vall seria possible implementar-lo aviat si aconsegueix que la "voluntat del govern" espanyol quin en aquesta direcció i que la CNMC doni "llum verda" a la iniciativa. Belarra considera que "cal escoltar a la ciutadania" i que, d'aquesta manera, es podria ajudar les famílies que han hagut d'ajustar els seus horaris de consum d'electricitat perquè necessiten reduir la seva factura de la llum.

La nova factura de la llum

Des de l'1 de juny, hi ha canvis a la factura de la llum. Les principals modificacions tenen a veure amb la discriminació horària del preu i que la part variable de la factura té un pes més important en el cost final (ha passat del 60% del preu final a representar el 75%).

Sobre les franges horàries, segons el moment en què es consumi electricitat, el preu varia. Cal distingir entre les hores punta (que és la franja més cara i comprèn de les deu del matí a les dues del migdia i de les sis de la tarda a les deu de la nit), les hores pla (és el preu intermedi, amb tres franges que van de 8 a 10 hores, de 14 a 18 hores i de 22 a 24 hores) i les hores vall (de 24 a vuit del matí i cada hora dels dissabtes i diumenges).