Crisi a la cúpula d'una de les operadores d'aigua més grans de l'Estat espanyol. El grup d'inversors Saur ha decidit dur a terme diversos cessaments en la direcció de la companyia Gestagua (Gestión y Técnicas del Agua, S.A), que opera a Galícia. El motiu és un presumpte cas d'espionatge industrial, al qual s'ha sumat una denúncia del sindicat UGT per presumpta falsedat documental, segons ha revelat el digital Vozpópuli, que cita fonts del mercat de les infraestructures.

Les àrees afectades per la decisió de Saur són la direcció general, que encapçala el CEO Rogerio Koehn, el departament jurídic, que dirigeix Julio Acinas i l'àrea de Compliance de la companyia. Amb tot, les mesures disciplinàries no s'han fet encara oficials. En les últimes hores, Koehn ha confirmat a GaliciaPress la seva sortida de la direcció de Gestagua, si bé, l'ha desvinculat de la investigació per presumpte espionatge industrial.

Investigació judicial

Els acomiadaments arriben després que el març de 2023, el jutjat d'instrucció número dos de Santiago de Compostel·la obrís investigació contra dos treballadors de Gestagua per un presumpte robatori d'informació confidencial d'una empresa competidora en la gestió de l'aigua per mitjans informàtics.

L'actuació judicial prova de determinar si els dos implicats van incórrer en un presumpte delicte continuat de tipus agreujat de descobriment i revelació de secrets d'empresa, penat amb fins a cinc anys de presó. El presumpte furt s'hauria produït en el context de la pugna de Gestagua amb una altra companyia per la gestió de l'aigua a Santiago de Compostel·la, la capital gallega, per un període de 20 anys.

A més, el passat mes de febrer, la Federació d'Indústria, Construcció i Agro de la UGT va acusar Gestagua d'haver registrat un pla d'igualtat que inclou la firma del sindicat sense que l'hagués autoritzat i sense que el text s'hagués negociat prèviament.

Assís Echániz, director del fons EQT
Assís Echániz, director del fons EQT

Gestagua, filial de Saur i EQT

Gestagua, present al mercat espanyol des de 1986, presta serveis de gestió de l'aigua en més de 60 municipis i és filial del grup Saur, que, al seu torn, forma part del fons suec EQT, dirigit a Espanya per Asís Echániz i que controla el 50%. EQT, que es defineix com una "organització d'inversió global", és molt actiu a Espanya.

El grup Saur, d'origen francès, i amb més d'un miler d'empleats, es va convertir el 2021 en el tercer operador més gran del cicle de l'aigua a la Península només per darrere d'Aigües de Barcelona (Agbar) i FCC Aqualia després d'adquirir la portuguesa Aquapor. Saur està controlat, a més de per EQT, per l'holandès propietari de RESa PGGM i el britànic accionista de Naturgy CVC Capital Partners.